Posts

Showing posts from April, 2013

siapa Nailah Al-Farafishah ?

Image
          NAILAH   AL-FARAFISHAH (Si Cantik Yang Penuh Cinta)

Biodata Nailah al-Farafishah Isteri kepada Khalifah Uthman Ibn AffanCerdik,mempunyai rupa paras yang cantik,budi pekerti muliaBerkahwin dengan Khalifah Uthman Ibn Affan sewaktu berumur 18 tahun , sedangkan Khalifah Uthman Ibn Affan berumur 81 tahunDikurniakan seorang anak iaitu Maryan Binti  UthmanPERTARUHKAN NYAWA
    Di akhir pemerintahan Khalifah Uthman,rumah baginda dikepung pemberontak selama 50 hari.Selama tempoh tersebut,Nailah berada di sisi suaminya.Pemberontak membaling batu dan memanah ke rumah baginda.Nailah nekad mempertaruhkan nyawanya demi menyelamatkan suami tercinta.Sewaktu pedang dihayunkan ke tubuh baginda,Nailah menahan pedang tersebut sehingga putus jari-jarinya.Nailah ditolak dan pemberontak menikam tubuh Khalifah Uthman.Nailah berkata "Sungguh kalian membunuhnya sedangkan dia telah menghidupkan malam dengan al-Quran dalam rangkaian rakaat"fitnah bertebaran 

Pembunuhan Khalifah Uthman mencetuskan f…

semakan keputusan panggilan temu duga (PISMP)

Image
Sebelum nie semakan panggilan temuduga untuk (PISMP) 22 APRIL 2013 kan...penat aku tunggu taw..excited bagai...hehe...tup tap tup tap depa kata tangguh pulak pi 25 APRIL 2013...Ini semua mesti sebab PRU !!!  ngee~ so 25 nie semakan matrik ngan (PISMP)


Keputusan Panggilan Temu Duga Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan Dengan Kepujian (PISMP) ditangguhkan kepada 25hb April 2013 (Khamis).





boleh semak  kat sini

#important : semakan (PISMP) ditunda kepada  6 MEI 2013

kelebihan diam

Image
Daripada Anas bin Malik ra berkata bahawa rasulullah saw bersabda:Sifat diam itu merupakan hikmat dan sedikit yang dapat melakukannya.(Riwayat al-Baihaqi)

Someone yang pendiam itu bagus bagi aku...tapi jangan la pendiam sampai tahap sombong pulak...lain taw ! So lebih baik diam kerana takut jika tidak dapat berkata-kata yang baik

HIKMAH DIAM      1. Sebagai ibadah tanpa bersusah payah.
      2. Perhiasan tanpa berhias.
      3. Kehebatan tanpa kerajaan.
      4. Benteng tanpa pagar.
      5. Kekayan tanpa meminta maaf kepada orang.
      6. Istirehat bagi kedua malaikat pencatat amal.
      7. Menutupi segala aib.

Rasullulah bersabda mengenaikelebihan diamyang bermaksud:
"Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam".

(Riwayat Bukhari & Muslim)

"Barangsiapa diam maka ia terlepas dari bahaya".
(Riwayat At-Tarmizi)
Nabi SAW bersabda :"Mahukah kamu aku khabarkan kepadamu, dengan semudah-mudah ibadat dan sesenang-sen…

semakan matrikulasi sesi 2013/2014

Assalamualaikum


Post kali ini khas untuk lepasan SPM 2012 yang nak sangat masuk matrik termasuklah aku...hehe...ramai yang kata matrik nie susah belajar la...subjek yang compact dan pembelajaran yang laju laa..kalau pointer tak cemerlang kena lelong bagai la...macam-macam la aku dengar pasal pros dan contras matrik nie...tapi aku ketepikan semua contras tuh...pros yang agak memotivate aku ialah abang aku dan kawan dia cakap yang matrik nie bagus untuk student yang nak tebus balik apa yang dia dapat time SPM dulu...So better pulun dekat matrik...Okay okay !!! melencong terus dari tajuk post..haha

Korang boleh semak keputusan permohonan matrikulasi pada 25 APRIL 2013 dengan tiga cara :

1.Talian telefon pejabat atau talian bantuan – 03 8884   4083 pada waktu pejabat bermula 8.30 pagi – 4.30 petang. 2.Melayari laman sesawang Kementerian Pelajaran Malaysia – klik sini 3.SMS dengan menaip MOE<jarak>MAT<jarak>NO.K.P dan hantar kepada 15888

syarat-syarat untuk masuk matrikulasi
jurusan s…

test jpj lagi ~

Image
Alhamdulillah sangat2...nie cek nak habaq mai yang cek luluih test jpj kereta !! ( loghat kedah ) ... jyeah !!! hebat tak ?? ( bajet giler mamat nie ) ...hehe...

seriously aku syukur sangat-sangat aku dapat tester pokcik-pokcik dan bukan mokcik...haha...tersangat baik lah diorang nie...double muah kat pokcik jpj....muahaha....diorang nie kasi aku lulus kot even dua kali kereta mati enjin...sekali masa test dekat bukit....huwaa !! benda yang paling aku tak suka naik bukit lah...sekali lagi kat jalan raya...haha..lawak2...terkejut beruk kot diorang bagi aku lulus jugak (jangan jeles)


dan yang paling aku bersyukur tak perlu nak repeat...law tidak melayang 51 hinggit...dah la nak tunggu lama...dari pukul 8 sampai 3. nasib baik la aku dapat nombor 29..kira awal gak la 2..sabor je lah
perkara best/pelik/lawak yang terjadi mokcik jpj tu tersepak something(nasib baik tak jatuh..orang lain x perasan kot)..hehecikgu kat ilmu baru kena marah ngan pok cik jpj (pakai mic kot)ada sorang calon yang berp…

SEMAKAN TAWARAN KEMASUKAN MURID KE TINGKATAN ENAM SESI 2013/2014

Sukacita dimaklumkan bahawa Semakan Tawaran Kemasukan Murid ke Tingkatan Enam sesi 2013/2014 akan dibuka bermula 24 April 2013 (Rabu). Semakan boleh dibuat melalui Portal Rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia.

klik sini :)



unikl ??

Image
hurmmm....susah kan jadi lepasan spm nie....nak isi upu pun lama gila kot...haha...sebab result tak seberapa tu la jadi lama...tak taw nak pilih kos pa dengan result aku yang cukup2 makan nie..haha... okay okay !! aku dah melencong sikit..hehe...aku bukan nak cerita pasal upu la...aku nak cerita pasal offer yang aku dapat untuk sambung belajar dekat UNIVERSITI KUALA LUMPUR (UNIKL) ... cewah pidot !! hihi ... nothing to proud noh... So yang menjadi persoalan untuk aku kan ,, patot ka aku terima ??? kalau aku terima tapi aku tak p kan...secara tak langsung aku dah ambil peluang orang lain... Am I right ??  nak terima ka dak hah ??



kala cinta dan wahyu bersatu

Image
Assalamualaikum

Lama jugak tak buat entri baru...dah berdebu blog nie..uhuk2...hehe..kali nie aku nak cerita pasal drama kat siaran tv al-hijrah..drama nie bertajuk KALA CINTA DAN WAHYU BERSATU..actually drama nie sambungan dari WARKAH CINTA berbau syurga...so aku syorkan korang yang terlepas drama warkah cinta tu tengok ja kat youtube...haha..tak best la kan kalau tak faham jalan cerita dari awal...dua-dua drama nie diadaptasi dari novel..
WARKAH CINTA berbau syurga


sinopsis ringkas :
Amir Mukhlis seorg mahasiswa yg membesar dlm atmosfera agama yg subur. Hidupnya mula teruji apabila Wardah mengharapkan sebuah keputusan. Lalu Balqis muncul membawa harapan. Akibatnya salah faham tercetus antara Amir dan teman serumahnya. Dlm kegetiran menjadi mahasiswa tahun akhir, Amir perlu menyelesaikan konflik perasaan dan persahabatan. Kesihatannya turut terjejas. Mampukah Amir membuat keputusan tepat utk keluar dari kemelut ini?
ending drama nie wardah yang dilakonkan oleh heliza helmi meninggal..tak …