Posts

Showing posts from August, 2014

Perbezaan Kejuruteraan dan Teknologi Kejuruteraan

Pure engineering or engineering technology ?    So far benda ni asyik bermain dekat otak aku..bila ditawarkan dua kos yang hampir sama iaitu engineering tapi perbezaan dia hanya word technology..pening dibuatnya..hasil daripada MR.GOOGLE
Perbezaan Kejuruteraan dan Teknologi Kejuruteraan1)Teknologi Kejuruteraan tak boleh digelar ENGINEER
Mesti ramai yang baru dapat kos tu tengah cuak.."aku nak jadi engineer la..xkan x boleh..penat je aku belajar selama ni" Relaks la..Setakat ni kat Malaysia la , graduan teknologi kejuruteraan still dipanggil Engineer..chill la..kita teknologi kejuruteraan akan dikenali sebagai "TECHNOLOGIST"..style apa nama tu..haha

2)Perbezaan dari segi silibus pembelajaran
Untuk teknologi kejuruteraan 60% markah adalah dari amali dan 40% lagi adalah teori. Berbeza pula dengan Kejuruteraan yang memperuntukkan 50% bagi kedua-dua amali dan teori.sometimes dia akan ikut universiti masing-masing

3)Tahap pembelajaran yang sukar
Of course la Kejuruteraan akan…

Result UPU : aku lepasan asasi sains

Rasa kekok pulak nak menaip dekat blog nie..Lama sangat tak update..dah terabai blog nie..ish ish ish..nak kata busy ? tak sangat.aishh..bukan apa..line internet slow sama..tu yang jadi malas nak update..nie mula menaip pun sebab nak buat karangan perihal peribadi untuk loan mara..kalau tak sebab tu tak tau bila nak update blog nie..haha
So nak dijadikan cerita..Result UPU dah keluar dua hari lepas..nak kata aku duk tunggu UPU memang tak la..sah-sah aku akan dapat UNIMAS jugak..sebab aku kan lepasan asasi dekat UNIMAS..dah jadi anak tiri diorang dah..Alhamdulillah UNIMAS bagi pilihan pertama dekat aku..IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL DAN PEMBUATAN (UNIMAS)..nampak ? hebat tak aku ? haha..bukan nak belagak..nie la untungnya bila ambil asasi sains dekat UNIMAS..pointer aku pun bukan la hebat sangat..but i'm so grateful that i got it..
#throwback
masa SPM dulu aku 3 dapat tawaran untuk sambung belajar

Foundation in science and technology (ENGINEERING) (UNIKL)Asasi sains fi…