Posts

setelah sekian lama

testing testing Lama gila aku tak menulis dekat blog ni..malas satu hal..bila fikir balik ada ka orang nak baca apa yang aku taip tu ? aku bukan penulis novel ka apa..sometimes nak come out dengan idea nak tulis memang lambat..tak tahu nak cerita benda apa.nak share pasal apa..
sejak jadi student degree ni...hidup aku makin sibuk..tambah-tambah kau budak technology..coursework kau 60%..memang busy dengan quiz, assignment , test..nasib baik la aku tak terima tawaran pure engineering dekat unimas dulu..kalau tak lagi sibuk hidup aku dengan menelaah buku..menelaah ? betul ka aku eja..haha..
Alhamdulillah aku bahagia dengan apa keputusan yang aku buat sekarang ni

Perbezaan Kejuruteraan dan Teknologi Kejuruteraan

Pure engineering or engineering technology ?    So far benda ni asyik bermain dekat otak aku..bila ditawarkan dua kos yang hampir sama iaitu engineering tapi perbezaan dia hanya word technology..pening dibuatnya..hasil daripada MR.GOOGLE
Perbezaan Kejuruteraan dan Teknologi Kejuruteraan1)Teknologi Kejuruteraan tak boleh digelar ENGINEER
Mesti ramai yang baru dapat kos tu tengah cuak.."aku nak jadi engineer la..xkan x boleh..penat je aku belajar selama ni" Relaks la..Setakat ni kat Malaysia la , graduan teknologi kejuruteraan still dipanggil Engineer..chill la..kita teknologi kejuruteraan akan dikenali sebagai "TECHNOLOGIST"..style apa nama tu..haha

2)Perbezaan dari segi silibus pembelajaran
Untuk teknologi kejuruteraan 60% markah adalah dari amali dan 40% lagi adalah teori. Berbeza pula dengan Kejuruteraan yang memperuntukkan 50% bagi kedua-dua amali dan teori.sometimes dia akan ikut universiti masing-masing

3)Tahap pembelajaran yang sukar
Of course la Kejuruteraan akan…

Result UPU : aku lepasan asasi sains

Rasa kekok pulak nak menaip dekat blog nie..Lama sangat tak update..dah terabai blog nie..ish ish ish..nak kata busy ? tak sangat.aishh..bukan apa..line internet slow sama..tu yang jadi malas nak update..nie mula menaip pun sebab nak buat karangan perihal peribadi untuk loan mara..kalau tak sebab tu tak tau bila nak update blog nie..haha
So nak dijadikan cerita..Result UPU dah keluar dua hari lepas..nak kata aku duk tunggu UPU memang tak la..sah-sah aku akan dapat UNIMAS jugak..sebab aku kan lepasan asasi dekat UNIMAS..dah jadi anak tiri diorang dah..Alhamdulillah UNIMAS bagi pilihan pertama dekat aku..IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL DAN PEMBUATAN (UNIMAS)..nampak ? hebat tak aku ? haha..bukan nak belagak..nie la untungnya bila ambil asasi sains dekat UNIMAS..pointer aku pun bukan la hebat sangat..but i'm so grateful that i got it..
#throwback
masa SPM dulu aku 3 dapat tawaran untuk sambung belajar

Foundation in science and technology (ENGINEERING) (UNIKL)Asasi sains fi…

jawapan penuh apo bondo eh ni ?

jawapan penuh Apo Bondo eh ni ? (episod 1)
SUKA HATI LUMBA LARI TERKEJUT BERUK TAHI BINTANG HABIB JEWELS JALAN JALAN CARI MAKAN MATI KATAK GARISAN PENAMAT PULAU PINANG AIS BATU CAMPUR TUKANG KAYU TERENGGANU SHEIKH MUSZAPHAR SENJA LOGAM MADU TIGA TAJAM IKAN BAKAR LAGENDA BUDAK SETAN BUAH TANGAN RIBUT PETIR CUCUK CUCUK TELUR MATA FILEM SERAM BASIKAL TUA PAHANG LUMBA HARAM MAYBANK DERMA DARAH MALAM PERTAMA PINTU SUKA HATI BELON UDARA PANAS SOTONG KERING SAMSENG TAHI CICAK KAKI JORAN PISANG GORENG TAKUT BINI SUP AYAM KEDAH MEKANIK CUKAI PINTU DO RE MI MAHATHIR MOHAMAD HARIMAU BINTANG ULAT BUKU PENING KEPALA

Tips MUET

Malaysia University English Test (MUET) . Sebenarnya MUET ni nak uji tahap kemampuan kita dalam bahasa inggeris . MUET amat penting kalau nak sambung ijazah/degree/bachelor . Tambah-tambah kalau korang nak jadi doktor kena la dapat band 4/5/6 . Kalau Law mesti band 4 and above jugak . Tengok ! Siapa kata MUET tak penting ? Kalau tak salah aku exam MUET ada tiga sesi . Sesi Mac / Julai / November . ikut universiti korang la nak ambil bulan berapa . macam aku bulan Mac . Btw , MUET ada tiga paper : kertas 1 (Listening) , kertas 2 (Speaking) , kertas 3 (Reading) , kertas 4 (Writing)

        Sumpah MUET ni susah bagi aku . dah la aku tak minat bahasa inggeris . Redah je . Ingat lagi masa exam haritu , dengan tak cukup masa , cuak lagi . hahaha . Alhamdulillah aku dapat band X . cukup-cukup makan . So , sebagai student yang pernah ambil MUET nie aku nak share la sikit tips MUET kat korang :


Improve awal-awal inggeris korang . jangan esok nak exam baru korang nak practicevocabulary de…

DOA KEPADA IBU BAPA

رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صَغِيْرًاYa Allah, ampunilah aku dan kedua orang tuaku, serta berilah rahmat kepada kedua-duanya, sebagaimana mereka mendidikku pada waktu kecil. Amin.

Tarikh Keputusan SPM 2013 diumumkan ?

Dup dap dup dap !! Mesti calon-calon SPM 2013 sekarang tengah nervous kan..setelah berbulan duk goyang kaki kat rumah ja..tengok-tengok sekarang dah masuk pertengahan bulan MAC..kalau batch-batch SPM yang lepas , result diumumkan pada 20 haribulan something and for sure bulan MAC..mesti ramai yang tertanya bila la result SPM 2013 nak keluar kan ?
Keputusan SPM 2013 dijangka keluar pada minggu ketiga Mac 2014
Cara Semakan Keputusan SPM 2013 Menggunakan SMS

SPM No.IC AngkaGiliran dan hantar ke 15888 Contoh : SPM 96082502XXXX KC216XXXX dan hantar ke 15888
*Perkhidmatan SMS akan dibuka bermula jam 10 pagi di hari keputusan SPM 2013 diumumkan kelak Aku pernah check spm guna sms nie..serius lambat dia balas..lambat balas tu one thing..dia balas tak kena pada waktu pulak...time tu cuak tahap gaban la jawabnya.haha..Apa pun aku nak pesan satu ja..redha dengan setiap keputusan yang akan korang dapat..ingat setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah..mungkin korang tak dapat sekarang..InshaAllah Allah a…