Tetamu

Saturday, 6 December 2014

setelah sekian lama

testing testing
Lama gila aku tak menulis dekat blog ni..malas satu hal..bila fikir balik ada ka orang nak baca apa yang aku taip tu ? aku bukan penulis novel ka apa..sometimes nak come out dengan idea nak tulis memang lambat..tak tahu nak cerita benda apa.nak share pasal apa..

sejak jadi student degree ni...hidup aku makin sibuk..tambah-tambah kau budak technology..coursework kau 60%..memang busy dengan quiz, assignment , test..nasib baik la aku tak terima tawaran pure engineering dekat unimas dulu..kalau tak lagi sibuk hidup aku dengan menelaah buku..menelaah ? betul ka aku eja..haha..

Alhamdulillah aku bahagia dengan apa keputusan yang aku buat sekarang ni

Wednesday, 13 August 2014

Perbezaan Kejuruteraan dan Teknologi Kejuruteraan


Pure engineering or engineering technology ?
   So far benda ni asyik bermain dekat otak aku..bila ditawarkan dua kos yang hampir sama iaitu engineering tapi perbezaan dia hanya word technology..pening dibuatnya..hasil daripada MR.GOOGLE

Perbezaan Kejuruteraan dan Teknologi Kejuruteraan
1)Teknologi Kejuruteraan tak boleh digelar ENGINEER
Mesti ramai yang baru dapat kos tu tengah cuak.."aku nak jadi engineer la..xkan x boleh..penat je aku belajar selama ni" Relaks la..Setakat ni kat Malaysia la , graduan teknologi kejuruteraan still dipanggil Engineer..chill la..kita teknologi kejuruteraan akan dikenali sebagai "TECHNOLOGIST"..style apa nama tu..haha

2)Perbezaan dari segi silibus pembelajaran
Untuk teknologi kejuruteraan 60% markah adalah dari amali dan 40% lagi adalah teori. Berbeza pula dengan Kejuruteraan yang memperuntukkan 50% bagi kedua-dua amali dan teori.sometimes dia akan ikut universiti masing-masing

3)Tahap pembelajaran yang sukar
Of course la Kejuruteraan akan lebih susah daripada teknologi kejuruteraan..ni andaian aku la..sebab teknologi kejuruteraan lebih banyak hands on.

4)graduan teknologi kejuruteraan tak boleh dapat title Ir
sebab apa tak boleh dapat title Ir ? sebabnya mudah..graduan teknologi kejuruteraan tak diiktiraf oleh Board of Engineer Malaysia (BEM)..So kalau korang nak title Ir tu better korang check dulu whether kos korang tu diiktiraf BEM or not

nota kaki

Jurutera menggunakan pengetahuan saintifik yang dibangunkan oleh para saintis dalam perancangan, mereka bentuk dan membina alat-alat teknikal dan sistem. Jurutera pemaju inovasi teknologi.

Teknologi kejuruteraan bekerja rapat dengan jurutera dalam menyelaraskan orang, bahan, dan jentera untuk mencapai matlamat khusus projek tertentu.

Ahli teknologi kejuruteraan sering bertanggungjawab bagi reka bentuk dan pembangunan.

Lantaran itu, bidang pendidikan kejuruteraan dan bidang teknologi kejuruteraan, tidak akan membawa perbezaan taraf, ia cuma membezakan jenis kerja


 


Result UPU : aku lepasan asasi sains


Rasa kekok pulak nak menaip dekat blog nie..Lama sangat tak update..dah terabai blog nie..ish ish ish..nak kata busy ? tak sangat.aishh..bukan apa..line internet slow sama..tu yang jadi malas nak update..nie mula menaip pun sebab nak buat karangan perihal peribadi untuk loan mara..kalau tak sebab tu tak tau bila nak update blog nie..haha

So nak dijadikan cerita..Result UPU dah keluar dua hari lepas..nak kata aku duk tunggu UPU memang tak la..sah-sah aku akan dapat UNIMAS jugak..sebab aku kan lepasan asasi dekat UNIMAS..dah jadi anak tiri diorang dah..Alhamdulillah UNIMAS bagi pilihan pertama dekat aku..IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL DAN PEMBUATAN (UNIMAS)..nampak ? hebat tak aku ? haha..bukan nak belagak..nie la untungnya bila ambil asasi sains dekat UNIMAS..pointer aku pun bukan la hebat sangat..but i'm so grateful that i got it..

#throwback
masa SPM dulu aku 3 dapat tawaran untuk sambung belajar

  1. Foundation in science and technology (ENGINEERING) (UNIKL)
  2. Asasi sains fizikal (Universiti Malaysia Sarawak)
  3. Kolej Matrikulasi Pulau Pinang KMPP (sains)

Aku pun fikir punya fikir..aku pilih Asasi sains fizikal dekat UNIMAS..kononnya nak duk jauh sikit..nak grab experience kat sana..Alhamdulillah dapat jugak belajar dekat tempat orang..haha..so kalau aku buat asasi dekat UNIMAS sah-sah aku kena sambung degree dekat sana jugak..


Tapi bila habis je foundation dekat sana aku terus decide nak sambung degree dekat semenanjung..jangan tanya sebab apa..haha..so aku pun apply la UNIKL..pilihan pertama UNIKL BMI >UNIKL MICET>UNIKL MFI..alhamdulillah dapat pilihan pertama..hmm..nak kena pilih lagi antara dua nie


  1. Bachelor Engineering Technology in Electrical (UNIKL BMI)
  2. Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan (UNIMAS)

Dua-dua kos aku minat..ada pro and cons dia..fikir lama jugak..aishh..masa depan kot..mana boleh main-main kan..aku pun decide aku pilih UNIKL atas beberapa sebab..haha..sebab apa aku pilih UNIKL maybe next entri..


UNIKL BMI here I come 


Thursday, 12 June 2014

jawapan penuh apo bondo eh ni ?

jawapan penuh Apo Bondo eh ni ? (episod 1)
SUKA HATI
LUMBA LARI
TERKEJUT BERUK
TAHI BINTANG
HABIB JEWELS
JALAN JALAN CARI MAKAN
MATI KATAK
GARISAN PENAMAT
PULAU PINANG
AIS BATU CAMPUR
TUKANG KAYU
TERENGGANU
SHEIKH MUSZAPHAR
SENJA
LOGAM
MADU TIGA
TAJAM
IKAN BAKAR
LAGENDA BUDAK SETAN
BUAH TANGAN
RIBUT PETIR
CUCUK CUCUK
TELUR MATA
FILEM SERAM
BASIKAL TUA
PAHANG
LUMBA HARAM
MAYBANK
DERMA DARAH
MALAM PERTAMA
PINTU SUKA HATI
BELON UDARA PANAS
SOTONG KERING
SAMSENG
TAHI CICAK
KAKI JORAN
PISANG GORENG
TAKUT BINI
SUP AYAM
KEDAH
MEKANIK
CUKAI PINTU
DO RE MI
MAHATHIR MOHAMAD
HARIMAU BINTANG
ULAT BUKU
PENING KEPALA
TUKANG JAHIT
CINTA MONYET
POP POP
TANDAS AWAM
OMBAK RINDU
BULAT
SURAT CINTA
JURURAWAT
ASTRO ARENA
FIKIRKAN BOLEH
BULAN SABIT MERAH
MATEMATIK
KEK BUAH
BELAH BAHAGI
CINTA TIGA SEGI
MAGGI SUP
MAWAR BERDURI
BEG KULIT
KASSIM SELAMAT
KAKI JUDI
LE TOUR DE LANGKAWI
KAYA RAYA
GENTING HIGHLAND
PANCING UNDI
TIDUR SIANG
MELODI
KEMARAU
JUARA LAGU
CUCI KERETA
POCKET ROCKET MAN
CHIPSMORE
BUANG MASA
PIALA DUNIA
LIDAH BERCABANG
JIMAT AIR
PEGAWAI POLIS
ANAK BULAN
JAM LOCENG
LITAR SEPANG
TAHUN BARU CINA
LEMANG
MAKAN HATI
TEMBIKAI SUSU
MATA KERANJANG
KL SENTRAL
AYAMAS
NASI GORENG USA
PANGGUNG WAYANG
KAKI BANGKU
BUKU LALI
PROTON
KONSERT
ZOO
KECEMASAN
SAHABAT PENA
WARGA EMAS
ROTI KAYA
BUKU LIMA
BUTIK FESYEN
ALI CAFE
BUNGA KEBANGSAAN
BELAKANG TABIR
POLIS TRAFIK
HAIWAN TERNAKAN
NASI LEMAK TELUR
TADIKA
XX RAY
SATU MALAYSIA
SENYUM ITU SEDEKAH
PINTU HATI
MANDI BUNGA
KASUT RODA
TANDA TANGAN
HANTU RAYA
MATA DUITAN
OMBAK RINDU
BURGER BAKAR
BAS SEKOLAH
CAK CAK
DAKI GUNUNG
GOL DAN GINCU
MATAWANG ASING
SELAMAT JALAN








Tips MUET

        Malaysia University English Test (MUET) . Sebenarnya MUET ni nak uji tahap kemampuan kita dalam bahasa inggeris . MUET amat penting kalau nak sambung ijazah/degree/bachelor . Tambah-tambah kalau korang nak jadi doktor kena la dapat band 4/5/6 . Kalau Law mesti band 4 and above jugak . Tengok ! Siapa kata MUET tak penting ? Kalau tak salah aku exam MUET ada tiga sesi . Sesi Mac / Julai / November . ikut universiti korang la nak ambil bulan berapa . macam aku bulan Mac . Btw , MUET ada tiga paper : kertas 1 (Listening) , kertas 2 (Speaking) , kertas 3 (Reading) , kertas 4 (Writing)

        Sumpah MUET ni susah bagi aku . dah la aku tak minat bahasa inggeris . Redah je . Ingat lagi masa exam haritu , dengan tak cukup masa , cuak lagi . hahaha . Alhamdulillah aku dapat band X . cukup-cukup makan . So , sebagai student yang pernah ambil MUET nie aku nak share la sikit tips MUET kat korang :


  1. Improve awal-awal inggeris korang . jangan esok nak exam baru korang nak practice
  2. vocabulary dengan grammar kena mantap
  3. selalu baca bahan bacaan inggeris . lepas tu practice supaya korang cepat faham apa yang korang baca . benda ni penting untuk paper reading
  4. tengok balik format exam untuk semua paper MUET
  5. practice speaking 
  6. try to be confident but not too over confident



Saturday, 15 March 2014

DOA KEPADA IBU BAPA


رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صَغِيْرًا

Ya Allah, ampunilah aku dan kedua orang tuaku, serta berilah rahmat kepada kedua-duanya, sebagaimana mereka mendidikku pada waktu kecil. Amin.
Powered by Blogger.
Instagram