Posts

Showing posts from January, 2014

mid sem examination (semester 2) asasi unimas

Image
hardly to believe that mid sem examination for semester 2 just around the corner..still wondering how time can move so fast at here..i'm still remember when i sat mid sem examination last semester and with the result i got and how it make my carrymarks so low..so frustrated..if i can turn time back..maybe my pointer for sem 1 is better..but nothing have to worried...everything happen have their reason right..just keep calm , fighting , throw away laziness and got 4 flat..haha
so my exam start on monday until thursday (3 February-6 february) monday-mathematics (3 chapter)
tuesday-physics (3 chapter)
wednesday-che

pemenang-pemenang Anugerah Juara Lagu ke 28 (AJL 28)

Image

Tanda-tanda kiamat besar

TANDA-TANDA KIAMAT BESAR Hudzaifah bin As-yad al-Ghifary berkata, sewaktu kami sedang berbincang, tiba-tiba datang Nabi Muhammad S.A.W kepada kami lalu bertanya, “Apakah yang kamu semua sedang bincangkan.?”
Lalu kami menjawab, “Kami sedang membincangkan tentang hari Kiamat.”
Sabda Rasulullah S.A.W. “Sesungguhnya kiamat itu tidak akan terjadi sebelum kamu melihat sepuluh tanda :- • Asap • Dajjal • Binatang melata di bumi • Terbitnya matahari sebelah barat • Turunnya Nabi Isa A.S • Keluarnya Yakjuj dan Makjuj • Gerhana di timur • Gerhana di barat • Gerhana di jazirah Arab • Keluarnya api dari kota Yaman menghalau manusia ke tempat pengiringan mereka. Dajjal maksudnya ialah bahaya besar yang tidak ada bahaya sepertinya sejak Nabi Adam A.S sampai hari kiamat. Dajjal boleh membuat apa sahaja perkara-perkara yang luar biasa. Dia akan mendakwa dirinya Tuhan, sebelah matanya buta dan di antara kedua matanya tertulis perkataan ‘Ini adalah orang kafir’.
Asap akan memenuhi timur dan barat, ia akan berlaku sela…

Tanda-tanda kiamat kecil

TANDA-TANDA KIAMAT KECIL 1. Penaklukan Baitulmuqaddis.
Dari Auf b. Malik r.a., katanya, “Rasulullah s. a. w. telah bersabda:”Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat.”Baginda menyebutkan salah satu di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis.” – Sahih Bukhari 2. Zina bermaharajalela.
“Dan tinggallah manusia – manusia yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang.” – Sahih Muslim 3. Bermaharajalela alat muzik.
”Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka.”Ada yang bertanya kepada Rasulullah;”Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?” Baginda menjawab;”Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita” – Ibnu Majah 4. Menghias masjid dan membanggakannya.
“Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid” -Riwayat Nasai. 5. Munculnya kekejian, memutuskan kerabat dan hubungan dengan tetangga tidak b…

Biodata Nabi Muhammad S.A.W

Biodata / Profile Nabi Muhammad S.A.W.1. Nama : Muhammad bin ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
2. Tarikh lahir : Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M (dikenali sebagai tahun gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yangmenyerang kota Mekah)
3. Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah
4. Nama bapa : ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
5. Nama ibu : Aminah binti Wahab bin ‘Abdul Manaf
6. Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)
7. Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
8. Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Sa’diah (lebih dikenali Halimah As-Sa’diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)
SEJARAH RINGKAS RASULULLAH S.A.W:USIA 5 TAHUN
* Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di
dalamnya.

USIA 6 TAHUN
* Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa’ (sebuah kampung yang terletak d…

asal usul capoeira

Image
apa itu capoeira ?

      actually first time aku dengar pasal capoeira ni..nak dijadikan cerita macam mana aku boleh terjebak dengan capoeira ini kan..Ini semua sebab MARTIAL ARTS ASASI (MARA)..salah satu aktiviti kami sebagai student asasi sains unimas..tambah-tambah pulak group ko-kurikulum aku kena demostrasi capoeira ni..tapi kan aku tak la kena bercapoeira ni..aku just main alat muzik ja..senang keja aku...muahaha
Sejarah/Asal usul Capoeira
Capoeira merupakan sebuah olah raga bela diri yang dikembangkan oleh para budak Afrika di Brazil pada sekitar tahun 1500-an. Gerakan dalam capoeira menyerupai tarian dan bertitik berat pada tendangan. Pertarungan dalam capoeira biasanya diiringi oleh muzik dan disebut Jogo. Capoeira sering dikritik kerana banyak orang meragukan keampuhannya dalam pertarungan sungguhan, dibanding seni bela diri yang lain seperti karate atau taekwando.

# korang boleh la tengok video capoeira dekat youtube..apa yang best pasal capoeira ni diorang cakap dia macam b…