Posts

Showing posts from September, 2013

tips menghadapi spm

assalamualaikum  tetiba terasa nak bagi sedikit tips buat adik-adik yang bakal menduduki spm tahun ni..abang lepasan spm 2012...so tahun lepas ja la..even result tak da la gempak pun..mungkin kesalahan abang masa spm dulu dapat dibaiki oleh adik-adik..jangan menyesal kemudian hari macam abang ni ye  :)
tips-tips berjaya dalam spm
dekatkan diri dengan Allahjaga adab dengan parents koranghormat cikgu dan kawan tiga atas ni korang jaga sampai mati..bukan sebab nak exam je..kadang-kadang benda simple ni lah yang kita selalu lupa kan
tips studyplease study awal..jangan last minute..insya Allah korang akan menyesal bila study last minutefaham betul-betul something tu..jangan menghafal je keja korangbanyak buat latihan..yang ni penting..take a notejangan over confidence latihan yang cikgu bagi at least try buat sendiri..jangan meniru orang lain..percaya lah korang tak akan study balik benda yang korang tiru tu (aku la tu)  hehejangan study lama-lama ! tapi make sure selalu korang studyfocus mas…

pinjam barang orang

tengok tajuk kat atas buat aku sakit hati ja...cukup pantang aku kalau orang pinjam something tapi lambat nak pulangkan...kalau orang pinjam lepas tu bagi rosak pulak ??? yang ni boleh buat aku jadi hulk ni.colour pelangi lagi HULK tu..haha..susah sangat ka nak jaga pastu pulangkan cepat ? at least kalau terlupa sangat sangat tu boleh la slow talk lagi..mostly kita manusia macam ayat kat bawah ni
    tak bagi mengata , bila bagi buat harta
aku ni dah la susah nak kata "tak boleh"...dah orang nak pinjam kan...nak juga kita tolong orang yang dalam kesusahan..acewah ayat..hoho...nak menipu pun berdosa..hehe.. (kalau terdesak aku tipu jugak) sepanjang dalam hidup aku , ramai yang suka pinjam kat aku..disebabkan aku ni baik hati aku pun bagi je la..tanpa fikir dulu aku main bagi je...baru-baru ni member aku pinjam pendrive..bila aku buka ja semua file aku hilang...yang ada file dia ja...dengan muka seposen muka tak bersalah cukup lengkap la mamat yang pinjam tu cakap "file kau …

doa apabila menghadapi tekanan

alhamdulillah dah berapa bulan entah aku hidup sebagai pelajar asasi nie..life as asasian really tough okay..betul ka tough ?? bagi aku biasa-biasa ja..belajar apa yang senang kan ?? 
    btw aku ambil asasi sains fizikal dekat unimas..sampai sekarang aku tak percaya yg aku ada dekat sarawak..bajet sungguh kau..tu belum oversea..hoho...
    tekanan hidup dekat sini mestilah ada..dengan study lagi..kadang-kadang wifi kolej pun bagi tekanan dekat aku..haiyaa..
    sebenarnya aku membebel nie just nak kongsi doa kat bawah nie ja...sharing is caring nak ??

*nak = kan 

Doa apabila menghadapi tekanan
"cukuplah Allah untuk (menolong) kami dan Dialah sebaik-baik pengurus (dan terserah kepada-Nya segala urusan kami)"surah Ali-Imran:173

UPSR 2013

    Selamat Berjaya !!
  do the best for adik-adik yang nak ambil                               UPSR 2013
  PERBETULKAN NIAT KITA SEMUA "BELAJAR BUKAN KERANA KERJAYA , TAPI KERANA ALLAH"