Tetamu

Thursday, 12 June 2014

Tips MUET

        Malaysia University English Test (MUET) . Sebenarnya MUET ni nak uji tahap kemampuan kita dalam bahasa inggeris . MUET amat penting kalau nak sambung ijazah/degree/bachelor . Tambah-tambah kalau korang nak jadi doktor kena la dapat band 4/5/6 . Kalau Law mesti band 4 and above jugak . Tengok ! Siapa kata MUET tak penting ? Kalau tak salah aku exam MUET ada tiga sesi . Sesi Mac / Julai / November . ikut universiti korang la nak ambil bulan berapa . macam aku bulan Mac . Btw , MUET ada tiga paper : kertas 1 (Listening) , kertas 2 (Speaking) , kertas 3 (Reading) , kertas 4 (Writing)

        Sumpah MUET ni susah bagi aku . dah la aku tak minat bahasa inggeris . Redah je . Ingat lagi masa exam haritu , dengan tak cukup masa , cuak lagi . hahaha . Alhamdulillah aku dapat band X . cukup-cukup makan . So , sebagai student yang pernah ambil MUET nie aku nak share la sikit tips MUET kat korang :


  1. Improve awal-awal inggeris korang . jangan esok nak exam baru korang nak practice
  2. vocabulary dengan grammar kena mantap
  3. selalu baca bahan bacaan inggeris . lepas tu practice supaya korang cepat faham apa yang korang baca . benda ni penting untuk paper reading
  4. tengok balik format exam untuk semua paper MUET
  5. practice speaking 
  6. try to be confident but not too over confident



0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.
Instagram