Tetamu

Thursday, 12 December 2013

ibu bapa yang mengongkong anak-anak ?


                                                

tumpang lalu tumpang lalu..bibik aku nak menyapu bagai nie...fuhhh...berhabuk teruk la blog nie..lama sangat tak jenguk...rupa bibik aku terpaksa dirahsiakan okay..dia nie retis..kau adoo ?? haha

back to our topic..ibu bapa yang mengongkong anak-anak ? apa pendapat korang ?
bagi aku la nak mengongkong boleh..tapi tak semua perlu kongkong kan..by the way aku nie tak kahwin , ada anak-anak apa lagi..tapi aku ada la pengalaman yang ibu bapa mengongkong anak-anak depa nie..kesan dia dekat kawan-kawan aku la

alhamdulillah mama dan abah aku tak pernah nak mengongkong aku dalam beberapa aspek..apa yang perlu , mama dengan abah aku control la aku dengan adik beradik yang lain..serius aku syukur sangat-sangat ada keluarga yang faham dengan anak-anak dia

situasi kawan-kawan aku agak berbeza

situasi 1
ibu bapa yang bila setiap kali anak dia exam mesti kena dapat semua A..tak kira la exam apa pun..besar ka kecil ka..kes kawan aku pulak..ayah dia sangat harap dia dapat semua A dalam SPM..memang la..mak ayah mana tak nak tengok anak mereka dapat semua A kan..dua tiga hari juga la anak beranak ni tak bertegur sapa..yang kawan aku tu asyik berkurung dalam bilik ja..pak cik ! buat anak pak cik tu bunuh diri macam mana ? (over sangat) ..bersyukurlah pak cik oii...anak pak cik dah berhempas pulas dah study..mungkin rezeki sampai situ saja..so hopefully ibu bapa tak lah terlalu mendesak anak-anak mereka ye..

situasi 2
parents yang tetapkan anak nak jadi apa bila besar nanti..yang ni aku agak sakit hati..yang nak kerja si anak tu..bukan mak ayah pun..haiyaa..susah susah..nasib baik la mama dengan abah aku tak camtu..kerja lah apa pun..asalkan yang halal sudah..kawan aku yang sorang lagi..mak ayah dia nak sangat tengok dia jadi seorang doktor..sudah terang lagi bersuluh mak cik , pak cik yang anak korang langsung tak minat biologi ! faham-faham la kot..

situasi 3
kebebasan yang tidak secukupnya kepada anak-anak..yup..tapi bukan biar anak tu terbiar ja.."biarlah kau anak nak buat apa pun"..mostly yang ni banyak terjadi dekat kawan-kawan aku..dekat rumah diorang sangat dikongkong..masa tengok televisyen pun ada jadual kot..nak keluar mana-mana pun tak bagi..duduk je dalam rumah baca buku..parah parah..percayalah bila diorang masuk universiti diorang akan rasa bebas sangat..time tu la diorang asyik keluar , lepak-lepak..universiti ok ! 

rasa banyak la pulak aku membebel..aku tulis ni pun nak luahkan perasaan kawan-kawan aku..acewah..haha..even aku rasa macam tak layak ja nak cakap pasal anak-anak ni.hehe..yup..setiap ibubapa ada cara tersendiri dalam mendidik anak-anak mereka..tetapi janganlah "terlalu" mengongkong mereka..

the end


30 comments:

  1. Sama mcm aku.. da lepas spm ingat bebas lah siket.. nak keje pun kene ikut syarat parents.. nak yg dekat2 jer.. walaupun ada peluang keemasan masa tu utk keje yg jauh siket.. last2 keje yg dekat x dpt.. keje yg jauh tu melepas.. dan sekarang barulah parents aku suruh aku cari keje sendiri
    nak je aku ckap WTF!! kau dah menyusahkan aku pastu kau nk lepaskan camtu jerr!!! Akhirnya sekarang aku menganggur .. drpd aku jadi hipokrit.. kadang2 aku benci keluarga aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm situasi sy jer .. kdg terasa benci je .. hmmm

      Delete
    2. sama la . parents agak mengokong walau umur dh cecah 20 . dpt peluang belajar jauh dlm course yang minat terpaksa batalkan hasrat sbb family x izin :(

      Delete
    3. Kdg2 bila dh besar..family msih mengongkong kita...tpi bila kita xnmpk masa depan yg cerah bila dh besar msti kita akan berfkr balik punca masalah tu dari mana atau dari siapa....pada masa itu lah timbulnya benci kita trhdp org tua kita sbb kesalahan atau kesilapan dari ajaran mereka dari kita kecil tidak berapa baik..org tua ni kdg2 fkr diorg je yg betul...klau dpt jenis org tua camni mmg payah la..kdg2 bila benda yg diorg xdapat capai atau impikan mesti diaorg menyuruh anak2 buat bnde yg diorg xdapat buat dulu..sbb tu ada anak timbul rasa xpuas hati trhdp ibubapa msg2..

      Delete
  2. baru perasan komen kau..mugkin ada sebab benda ni berlaku dekat kau..mungkin parents kau dah sedar selama ni diorang terlalu mengongkong kau..just maafkan diorang..tak perlu benci mereka pun..manusia mana yang tak buat salah kan :):):)

    ReplyDelete
  3. mak bapak aku langsung x mmahami aku, apa aku buat semua tak kena..bila anak jiran, smua nampak baik jew d mata diorang..klau aku senyap jew xnak ckp bila time nengok tv dikata aku benci diorang, walhal xd niat pn dlm hati aku ni..dah la abah aku tu kaki merokok, aku lak tak suka org hisap rokok..bila lari da kna sound kata aku benci kat dia la, aku meluat tengok muka dia la..lps tu mula la kata aku anak yg x baik, konon dia doakan aku jdi baik..aku ni dlm hati syg sgt kt diorg tpi knp ler diorg xleh nk mmahami diri aku, aku ni ank diorg..bukan ank tiri ke ank pungut ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang tua nie cepat terasa sikit.maybe jugak diorang ada masalah ka..banyak bersabar k..doa banyak-banyak..teruskan buat perkara baik dekat diorang :))

      Delete
    2. Mak aku suka kaitkan aku dgn org lain..jiran sblh la..sapa2 la..kalau dlam drama tv pun dia kaitkan jgk..haha..mk cmni mmg xde bnde lain la..gossip ke ngumpat smua dia ada..bukan nak ckp pe tpi bila tgk tv dia mcm jdi org kt dlm tv..bapak aku pun fhm perngai mak aku yg x okay tu..haha..kdg2 geram jgk kita jdi bahan "drama" mak sendiri

      Delete
  4. Erm... aq dri sekolah smpai habes diploma dan nk smbung dgree dh. Nk kluar lepak dengan member susah. Diorang nk aq dduk rumah je. Smpau mk smbung dgree pon suwuh aq smbung uni yg dekat rumah jerw. Klo nk kerja pon mst dekat2 rumah ja... dan sejujurnya, aq xkenal jiran2 aq. Sbab jarang kluar rmh! Hmmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Situasi anda sama dgn saya. Jiran pun x knal. Dhlah kwn2 pun x ada. Rasa mcm nk pergi jauh dri family.

      Delete
  5. rasa rimaslah kalau ibu bapa mengongkong. Bknnya x bagi kongkong tapi jgnlah sampai semua bnda diorang nk ambil tau. lgpun aku ni lelaki dan dh umur 18 pun. Bknnya bdak kecik lg. Smpai nk pergi mna pun kna ikut diorang. Kalau ayh aku ok jer tp mak aku ni trlalu kongkong sgt. Nk kluar dgn kwn2 pun x boleh. Arghh! tension btul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah...nk keluar dgn kwn2 pon x kasi...asyik kne ikut ckp dy je..ksian kt kwn2 yg tggu kt luar tu..walaupun mak aku sndri pon dh mmg knal SANGAT2 DGN kwn2 aku tu..apalah nasib aku

      Delete
    2. Tu lah...nk keluar dgn kwn2 pon x kasi...asyik kne ikut ckp dy je..ksian kt kwn2 yg tggu kt luar tu..walaupun mak aku sndri pon dh mmg knal SANGAT2 DGN kwn2 aku tu..apalah nasib aku

      Delete
    3. Tu lah...nk keluar dgn kwn2 pon x kasi...asyik kne ikut ckp dy je..ksian kt kwn2 yg tggu kt luar tu..walaupun mak aku sndri pon dh mmg knal SANGAT2 DGN kwn2 aku tu..apalah nasib aku

      Delete
  6. Korang still muda lagi. Akk dah nak masuk 3 series kongkong habis2 san. Semua x boleh.Klau cari keje, kena dlm sel atau kl je. Nak pergi bercuti dgn kwn2 atau jumpa kwn2 luar dr sel jgn hrp la dpt. Klau gi beli brg pun kena balik awal.Tambah lg bila stress buat phd ni. Kwn2 pn dah mls nak ajak kuar. Fed up betul kehidupan macam ni.

    ReplyDelete
  7. mak bapak boleh jadi bagus....tapi bila nmpak duit.....herrrmmm..........(geleng kepala)

    ReplyDelete
  8. Yesss. smue ade. Stiap mase kene hadap buku. Tak ckop a, kene marah. Nak kluar umahh jmpe kwan tak boleyy. Lepak tak boleyy. Jiran tak knl. Kwn kt social network je rmai. jmpe kwsn 1 bndar pon dahh bape kali kol.

    ReplyDelete
  9. Aku ni dah umur 20 tahun dan ada lesen motor dan kereta tapi mak aku paksa aku tumpang sekali dengan dia pasal aku masuk form6 (semua kawan2 aku bawak motor ). Bila mintak nak keluar dengan kawan2 kat luar sekolah, tak boleh. Kadang2, jealous juga kat kawan2 yang boleh keluar sama2. Bila ditanya kenapa, selalu ulang alasan yang aku tak matured lagi...

    ReplyDelete
  10. Aku ni dah umur 20 tahun dan ada lesen motor dan kereta tapi mak aku paksa aku tumpang sekali dengan dia pasal aku masuk form6 (semua kawan2 aku bawak motor ). Bila mintak nak keluar dengan kawan2 kat luar sekolah, tak boleh. Kadang2, jealous juga kat kawan2 yang boleh keluar sama2. Bila ditanya kenapa, selalu ulang alasan yang aku tak matured lagi...

    ReplyDelete
  11. aq pulk nk jog dgn kwn pon xleh kne pgi dgn ayh aq.kalaw ape aq nk sume bgi xpe la jugk ni smua aq nk xbgi.kt eje ank last.kakak second aq sumenk sume dpt.

    ReplyDelete
  12. Aku dh umo 16 dh kadang2 kwn2 aku ajak aku main futsal time malam je mak aku xkasi. Ayah aku tu ok laa lagi xde la nk tengok anak2 dia teperap je dlm rumah tpi mak aku tu kongkong sgt dh kat aku . Kadang kwn2 aku yg bwh umo dripada aku pun bole je mak bapak dia kasi kluar time malam lagipun bukannya aku kluar time malam nk buat benda xelok pun. Aku pun nk jugak merasa lepak ngn kwn2 . Kadang2 bila dh dpt lepak ngn kwn petang2 skali skala rasa tersisih pulak ngn dorang sebab dorang ingat aku dh xnk lepak dh ngn dorang so aku kadang2 ada lah jugak rasa malu tu ngn kwn bila dorang ajk lepak mlm n aku selalu mengelak. Aku pun jeles lh jugak kdg2 tengok kwn2 aku sume setempat lepak makan minum n aku dok teperap je dlm rumah n pendam apa yg aku rasa kt parent aku. Aku taknak lebih aku nk cuma nk dorang paham anak2 dorang mcm anak2 org lain . Ni tak , tengok anak jiran berjaya SPM skit mulalah nk bandingkan aku dgn anak jiran tu . Tak pernah nk bagi sokongan kt aku untuk belajar ke lagi2 main bola. Aku cuma nk belajar berdikari je mcm kwn2 aku yg lain tuje xlebih pun cuma aku nk parent Aku paham je dgn aku . Kdg2 bila aku minta izin kt mak aku nk kluar mlm main futsal mak aku tengking aku xkasi aku kluar . Aku pendam je . Kdg2 aku pikir mak bapak aku ni xpenah ke nk pecaya kt aku. Mungkin dlm kepala dorang bila aku minta kluar mlm je dorang aku nk buat benda xelok mcm hisap rokok. Sumpah aku kata bau rokok pun aku dh loya inikan nk hisap. Bukan nk kata apa lah aku cuma nk share pendapat aku je n nk luahkan apa yg aku rasa��

    ReplyDelete
  13. Aku dh umo 16 dh kadang2 kwn2 aku ajak aku main futsal time malam je mak aku xkasi. Ayah aku tu ok laa lagi xde la nk tengok anak2 dia teperap je dlm rumah tpi mak aku tu kongkong sgt dh kat aku . Kadang kwn2 aku yg bwh umo dripada aku pun bole je mak bapak dia kasi kluar time malam lagipun bukannya aku kluar time malam nk buat benda xelok pun. Aku pun nk jugak merasa lepak ngn kwn2 . Kadang2 bila dh dpt lepak ngn kwn petang2 skali skala rasa tersisih pulak ngn dorang sebab dorang ingat aku dh xnk lepak dh ngn dorang so aku kadang2 ada lah jugak rasa malu tu ngn kwn bila dorang ajk lepak mlm n aku selalu mengelak. Aku pun jeles lh jugak kdg2 tengok kwn2 aku sume setempat lepak makan minum n aku dok teperap je dlm rumah n pendam apa yg aku rasa kt parent aku. Aku taknak lebih aku nk cuma nk dorang paham anak2 dorang mcm anak2 org lain . Ni tak , tengok anak jiran berjaya SPM skit mulalah nk bandingkan aku dgn anak jiran tu . Tak pernah nk bagi sokongan kt aku untuk belajar ke lagi2 main bola. Aku cuma nk belajar berdikari je mcm kwn2 aku yg lain tuje xlebih pun cuma aku nk parent Aku paham je dgn aku . Kdg2 bila aku minta izin kt mak aku nk kluar mlm main futsal mak aku tengking aku xkasi aku kluar . Aku pendam je . Kdg2 aku pikir mak bapak aku ni xpenah ke nk pecaya kt aku. Mungkin dlm kepala dorang bila aku minta kluar mlm je dorang aku nk buat benda xelok mcm hisap rokok. Sumpah aku kata bau rokok pun aku dh loya inikan nk hisap. Bukan nk kata apa lah aku cuma nk share pendapat aku je n nk luahkan apa yg aku rasa��

    ReplyDelete
  14. Sy sama jgk seperti kawan2 semua tapi mybe x semua.. sy 23 tahun tahun 2016.. dari umur darjah satu sampai skang umur 23 nie sy memang benci sangat iaitu potong rambut/gunting rambut sb menganggap rambut xpanjang mcm artis lelaki rambut panjang pun rasa panjang sb duk pikir rambut standard budak sekolah.. sy bukan budak sekolah lgi dah... ada yg ckp rambut panjang nie berat otak nk pikir.. tp bgi sy sama jer rambut askar pun berat dan blank nk pikir mende hape.. sy x suka dikongkong sb dah smpi masa sy nk berdikari sendiri dan sy dah temui life sy sendiri

    ReplyDelete
  15. aku tak pernah keluar rumah sebab mak aku tak bagi.umor dah 17 form 5 pon macam anak dara terperap je kat rumah.hidop aku tak happy mcm org laen.hari2 sedih.aku teringin sangat nak hidop mcm budak2 laen petang2 maen bola malam maen futsal.kadang2 jalan2 lepak2.aku cume terperap kat bilik je.kat kampong ni aku takde kawan.sume tak nak kawan ngan aku sebab tak keluar rumah mungkin dorang anggap aku ni antisosial.bukannye salah aku.kalau boleh aku nak keluar.ade kawan pon kat sekolah je.tu pon tak de budak kampong yang same sekolah ngan aku.kawan2 kat sekolah aku sume dah ade lesen.aku je takde.bukan setakat takde lesen tu pon aku baru pandai bawak motor.kalau diorang jln2 aku sorang je tak ikut.mak aku tak bagi aku ikut walaupon bonceng org sebab takut accident.duduk rumah pon aku tido je tak pon maen komputer.phone pon takde.aku jeles sangat ngan kawan2 aku.hidop bebas giler.aku bukan ape aku cume nak hidop macam dorang pandai berdikari.bukannye aku tak balek rumah terus kalau berjalan sekali pon.bende paling seronok bagi aku waktu pj kat sekolah.mase tu lah aku boleh maen.tu pon seminggu sekali je.walaupon dah besar kadang2 aku menangis fikir pasal bende ni.rasa terkongkong sangat.kenape lah bende ni jadi kat aku.malang betol nasib.tak dapat nak luangkan masa selagi remaja ni.sampai kat sini nak luahkan perasaan.tak tau nak luahkan perasaan kat sape.cakap banyak pon tak gune memang dah tak boleh ubah nasib aku.salah ke kalau aku nak happy sekali je seumor hidop.aku tak pernah happy.

    ReplyDelete
  16. Dri aq budak bpk aq xbg kwan dgn org sampai laa aq umo 20. Aq nk rse ade kwn. Bpk aq slalu ckp kwn budk2 kt sekola tu bole aja bende xsenonoh kt aq. So dye sruh jgn kwn dgn org. Dok uma dok bilik je. Xde hp ade tv je . kt skola aq sorng2 xde kwn. Bila ade budak ajak jln , bpk aq xbg ckp nnti aq buat xsenonoh laa , jumpe pakwe jpe laki. Sampai laa aq umo 20 . dok je aq kt uma. Mcm org gila xde kwn . ya Allah dugaan ade family cani. Jgn laa kongkomg cmni sgt :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..nk ketawa tgk cara ayah awk..

      Delete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Saya nak masuk 3 series tahun depan. Masih dikongkong. Sehingga affect relationship dgn kawan, bakal hubby dll. Nak buat keputusan sendiri selalu rasa takut dan rasa bersalah. Nak pi mana2 tak usah cakap la betapa susah. Terpaksa menipu ramai kenalan sebab tak boleh hadir majlis penting hidup org lain. To the extend saya depressed senyap2. Lebih kepada macam takut mak ayah berbanding tuhan. Macam tu saya rasa. Luah kat family lain tak membantu. Banyak buat benda tak rela hati. Mak ayah noticed saya ni insecure, low confidence and self esteem bagai tapi they never know it all comes from their treatment. Kena marah depan kalayak ramai oleh mereka tak terkira hanya sebab saya buat benda tak macam dorang nak. Saya pendam bertahun2. Risau juga nak fikir pasal kahwin. Bakal mertua okay cuma saya selalu elak mesra sgt sebab mak dingin. Tapi at same time dok kias pasal org lain seumur sy yg dah beranak pinak and travel jauh. Saya nak kluar rumah kl/selangor pun susah. Banyak peluang saya turned down sebab takut mak ayah. Tak tahu nak kata apa lagi. Sabar tak mampu dah tapi saya pendam bertahun2 ni dh makin affect kesihatan sendiri senyap2.

    ReplyDelete
  19. Macam mana nak fahamkan ibu bapa yang terlalu kongkong cita cita aku? Susah mreka nii. Berapa kali aku tunjuk sikap aku nak jadi pramugara tapi mreka tetap jugak nak aku jadi officer. Time sekarang duduk rumah, kalau aku jadi officer, time kerja nanti duduk office. Aku dah letih berkurung. Mereka tak pernah pun ambil berat tentang cita cita aku��

    ReplyDelete
  20. Macam mana nak fahamkan ibu bapa yang terlalu kongkong cita cita aku? Susah mreka nii. Berapa kali aku tunjuk sikap aku nak jadi pramugara tapi mreka tetap jugak nak aku jadi officer. Time sekarang duduk rumah, kalau aku jadi officer, time kerja nanti duduk office. Aku dah letih berkurung. Mereka tak pernah pun ambil berat tentang cita cita aku��

    ReplyDelete

Powered by Blogger.
Instagram