#part 1 : Asasi Sains Fizikal UNIMAS

bismillah

Post kali ni aku nak cerita pasal life aku dekat Pusat Pengajian Pra Universiti (Universiti Malaysia Sarawak)..Alhamdulillah aku sudah masuk semester 2 dekat sini..aku batch ke-4 sesi 2013/2014

Pusat Pengajian Pra Universiti (Universiti Malaysia Sarawak) menawarkan 2 program asasi iaitu asasi sains hayat dan asasi sains fizikal..apa yang membezakan dua benda nie ? asasi sains hayat belajar biologi dan asasi sains fizikal belajar physics..so hayat boleh jadi doktor dan fizikal boleh jadi engineer..actually tak semua akan jadi doktor dengan engineer ni..haha..

semester 1

Asasi Sains Hayat
Credit Hours
Asasi Sains Fizikal
Credit Hours
Biologi
6
Physics
6
Mathematics
6
Mathematics
6
Chemistry
6
Chemistry
6
Bahasa Inggeris
3
Bahasa Inggeris
3
Information Technology
1
Information Technology
1
Ko-kurikulum Berkredit
-
Ko-kurikulum Berkredit
-
Nilai-nilai sejagat
-
Nilai-nilai sejagat
-

     sepanjang semester 1 kitorang ada 18 minggu untuk kuliah..bayangkan 18 minggu nak kena habiskan semua bab (buat teruk)..serius apa yang kitorang belajar agak senang..bila exam ja macam tak pernah belajar benda tu..bagi aku la..muahaha..btw aku student asasi sains fizikal..for me asasi sains fizikal lebih relax dari asasi sains hayat..apa yang aku dengar asasi dengan matrikulasi 'agak' berbeza..apa yang aku dengar lagi matrikulasi sebijik macam SPM..gred diorang turun naik..kami asasi memang tak turun naik la gred tu..nak A kena 80 la jawabnya..apa pun masing-masing ada kelebihan sendiri..

     Alhamdulillah life aku dekat sini ok-ok jer..kadang-kadang homesick tu menjelma dalam diri aku..al maklum la kedah dengan sarawak bukan dekat bhai..rutin harian sebagai pelajar asasi lebih kurang sama ja tiap-tiap hari..balik kelas..masuk lab..makan..tidur..benda yang sama ja..hehe..serius talk aku rasa masa cepat sangat berlalu..

kemudahan dekat sini alhamdulillah cukuplah..nak pergi mall jalan kaki je..depan unimas ni ada kfc , pizza hut..tak la pedalaman sangat..apa yang aku tak suka 1 je..bilik untuk student lelaki..first impression aku MasyaAllah..yukss..at least cat la dinding tu..bilik untuk perempuan ok je rasanya..time ni la aku jeles sangat dengan budak universiti lain..lantai diorang tile..kitorang tikar getah lagi..nampak tak bersyukur di situ kan ?

enjoy dengan gambar-gambar ni :)

first time beraya dekat perantauan..hari raya aidiladha lepas

lepas habis lab...yang sebelah kiri tu orang kedah jugak

masa first chemistry lab kot..semua poyo sebab dapat pakai lab coat :)

second time aku menari atas stage..tarian inang rodat
gambar tambahan je
sesiapa nak tanya pasal asasi sains unimas tu boleh tinggalkan komen dekat bawah..insyaAllah akan dibalas..

Comments

  1. Dngar kata asasi ni susah ? betol ke ? And sains fizikal ke sains hayat yg susah ? Thanks :D

    ReplyDelete
  2. maaf lambat balas..sebenarnya asasi ni tak ada lah susah macam yang orang cakap..just kena rajin ja..insyaAllah kalau rajin boleh score..untuk kos pulak..kalau kita minat menghafal, sains hayat lebih sesuai..sebab sains fizikal banyak mengira and math kena strong..yg mana senang tu susah nak jawab..kena tengok apa cita2 kita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh bagi tak contoh pekerjaan kalau amik asasi fizikal ?selain cikgu and engineer?jawapan anda mungkin boleh membantu ,ty

      Delete
    2. drpd asasi fizikal, belum blh lagi menentukan kerjaya. tp, kalau sambung d peringkat dgree, boleh amek engineering, komputer, kognitif dll.

      Delete
  3. Waa bestnye asasi... 😸😸😸

    ReplyDelete
  4. Waa bestnye asasi... 😸😸😸

    ReplyDelete
  5. Kalau ambil sains hayat ni boleh jadi pharmacist x

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebagai cadangan..kalau nak jadi pharmacist better jangan buat asasi sains hayat di unimas sebab UNIMAS tak menawarkan degree dalam pharmacy..and for your information , semua student asasi sains di unimas tak boleh sambung degree di IPTA lain..maybe awak boleh cuba asasi sains di uitm or asasi farmasi dekat uia :)

      Delete
    2. mksd?? klau nak smbung degree mesti unimas jgk ke?

      Delete
    3. yup..yg tu mmg perjanjian antara kita dngan unimas..tapi boleh je kot nak smbg degree tmpat lain atas sebab nak buat kos kritikal such as medic..procedure mmg susah la..ada jugak senior kitorang cakap..student asasi unimas boleh buat degree tempat lain..tapi kena masuk IPTS je la

      Delete
    4. What? IPTS je? btw unimas ade degree kejuruteraan kmputer or software?

      Delete
    5. aa..tapi skrg nie kawan sya ade yg mntak usm..sbab usm bkan under upu..tapi kami lepasan asasi unimas dikira lepasan diploma bila nak apply usm..emm..unimas ade kos tu :)

      Delete
    6. oo..mksdnya U yg kta nak apply xbleh under upu la..ok2 understand..tqvm yerr ^_^

      Delete
  6. Boleh tahu ape syarat kelayakan utk msuk asasi sains kat unimas nie? -Lepasan spm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asasi Sains Hayat ( W0010 ) - 2 Semester
      (Terbuka kepada calon bumiputera sahaja)
      Mendapat sekurang-kurangnya gred C+ dalam semua matapelajaran berikut:
      Biology
      Mathematics
      Additional Mathematics
      Physics
      Chemistry
      English

      Asasi Sains Fizikal ( W0020 ) - 2 Semester
      (Terbuka kepada calon bumiputera sahaja)
      Mendapat sekurang-kurangnya gred C+ dalam semua matapelajaran berikut:
      Physics
      Mathematics
      Additional Mathematics
      Biology
      Chemistry
      English

      Delete
    2. syarat kelayakan ni masih valid sampai tahun ni??tahun 2016??kat unimas ada degree dalam perubatan?

      Delete
  7. salam..nk tnye skit..dgr citer kat unimas kena bljr bahasa arab..btol ker?pastu,,org pmpn ade x yg ambik kos sains fizikal nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh..x btol la..kitorang mna belajar bhasa arab pun..rmai je org pmpuan yg ambik kos sains fizikal nie..student asasi sains fizikal balance je blangan student laki dengan pmpuan..kalau sains hayat baru rmai pmpuan dripda laki :)

      Delete
  8. salam. if ambik sains fizikal, degree nanti course apa yang unimas tawar ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..banyak jugak la..antaranya

      Fakulti Kejuruteraan
      Kejuruteraan Sivil
      Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan
      Kejuruteraan Elektronik (Telekomunikasi)
      Kejuruteraan Elektronik (Komputer)
      Kejuruteraan Kimia
      kejuruteraan elektrikal dan elektronik (yang nie kos baru)

      Fakulti Sains Komputer & Teknologi Maklumat
      Sains Komputan
      Sistem Maklumat
      Pengkomputeran Multimedia
      Kejuruteraan Perisian
      Pengkomputeran Rangkaian

      Fakulti Sains Kognitif & Pembangunan Manusia
      Sains Kognitif
      Pembangunan Sumber Manusia
      Kaunseling

      Fakulti Sains & Teknologi Sumber
      Kimia Sumber

      ada lagi nie.haha.macam kos business,ekonomi,akaun etc

      Delete
    2. Kalau amek asasi sain fizikal pun boleh sambung degree akun jugak ke?

      Delete
  9. waaa.... minatnyee asasi... tapikan.. kalau kat U nie.. ade xlagi dia ajar basic yg skolah menengah punye ? ade x :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade jugak..sometimes belajar benda yang sama ja dengan sekolah..cuma lebih mendalam lagi la..jngan risau la..satu chapter stiap sbjek dekat asasi nie tak banyak pun..untuk student fizikal la :)

      Delete
  10. assalamualaikum,,sy dapat 5A 4B 2C,,,which is,,yang A tu BM,QURAN SUNNAH,SEJARAH,MATHS AND FIZIK,,,B KIMIA,ADDMATH,SYARIAH,BI and C+ arghh damn,,,BIO n ARABIC,,so ada can x nak masuk asasi sains fizikal kat UNIMAS??bro dulu dapat berapa A??lau ada can tipis ke besar??bro dulu buat UNIMAS upu options ke berapa??

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..insyaAllah ada can nak masuk..sebab result awak better dari sya kot..sya dlu 4A ja..BI C+..besar la jugak can nak masuk..fizik awak A..dlu sya letak UNIMAS pilihan pertama dan kelima...first choice asasi sains hayat..tapi dapat pilihan kelima sains fizikal..haha

      Delete
    2. ow,,,betul ke,,,hopefully dapat la,,sy letak asasi kejuruteraan kat PALAM first choice,,UNIMAS 2nd choice,,,xnak la masuk matrik,,nk lari bio,,nak focus betul2 je kat engineering,,thanks sgt2 for the infoo!!:)huu lega rasa,,ingat xde can dah nak masuk asasi

      Delete
    3. inshaAllah ada can..hehe..btw matrik ada modul 2..x de subjek bio..modul 2 fokus untuk engineering n berkaitan ngan fizik

      Delete
    4. matrik haritu rasa mintak modul satu,,dulu kuat makan bah berangan nak jd doctor,,lepastu baru tau kelebihan sy kut mana,,,fizik,maths,addmath,,xleh subjek menghafal,,,kikiki oh ye,,yang masuk asasi sains hayat kat UNIMAS,,paling ckit berapa A??

      Delete
    5. bagus2 tau kelebihan diri..x sure pulak pling cikit brpa A..5A above kot..sya 4A diorang reject pilhan pertama sains hayat..diorang bgi sains fizikal plak..huhu

      Delete
    6. beress!!hopefully dapat,,mane tau bro pulak jd LO kitorang ,,kikiki thanks for helping,,tanya blog lain x jawab,,,,syukran kerana selalu aktif,,keep going!!

      Delete
    7. tak bagi nama untuk LO pun..hehe..afwan =)

      Delete
    8. assalamualaikum,,,nak tanya,,kalau sy dapat asasi sains fizikal ni kan,,,boleh x degree sambung software engineering???ada x course ni kat unimas??

      Delete
    9. salam @nadleo , degree software engineering ada kat unimas. under fakulti sains komputer :)

      Delete
  11. Boleh bawak kereta x students asasi? And boleh x kita pilih roommate..kot kot la klau ada member dpt asasi skali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. emm..ada je student asasi yg asal sarawak bawak kereta..menyalahi peraturan ke tak ntah la..hehe..boleh je..dtg skali dngan kwan masa pndftran..rmai jgak yg sbilik dngan kwan sekolah lama :)

      Delete
  12. Assalamualaikum, thank you so much for the info. Finally, dapat jugak buat keputusan serba sedikit nak pilih yang mana satu nanti. Thanks! :D

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum , firstly , thank you for the information up there . masuk UNIMAS ni under apa eakk ?? kegunaan kewangan kat sana macam mana ?? kemudahan ?? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa maksud awak under apa ? kalau kewangan smua student asasi akan dpat elaun..stiap sem 1250..pastu student semenanjung/sabah akan dpat elaun flight 700..alhamdulillah kemudahan okay sangat

      Delete
  14. assalamualaikum.. penginapan kat unimas camne??
    kalau ambik asasi kat sini kan msti ambk degree kat sini jugak. kalau pointer masa asasi sini x brapa ok still d terima ke masuk degree kat unimas ni.????

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..penginapan okay..satu bilik 2 org..aa..smbung degree kat unimas jgak..nak smbg luar kena ipts..inshaAllah dpat..tapi kalau nak kos yg kita mnat pointer kna okay jgak la..

      Delete
    2. okay.. thanks for the info :)

      Delete
    3. Klau nk sambung degree dlm biotech , kena pointer brapa ?

      Delete
  15. assalamualaikum . saya nak tanya kalau sy nak jd pharmacist sya kena ambil sains hayat ke . macam keliru sikit . mohon explain . terima kasih .

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..maybe sains hayat dekat uni lain..lepasan asasi unimas kena sambung degree dekat unimas jugak..kalau awak masuk sains hayat dekat unimas kan..impian awak nak jadi pharmacist tu susah la..sebab unimas tak de degree dalam farmasi

      Delete
  16. salam. kalau ambil asasi sains fizikal ni mmg utk engineering je ke? sy minat math. tp fizik tak sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de lah..lpas asasi nie ada bnyak lagi kos selain engineering such as akaun,ekonomi,business,sains komputer..asasi sains fizikal paling untung sbab banyak kos boleh pilih untuk degree

      Delete
    2. so kalau minat math, boleh apply kos ni?

      Delete
  17. salam.. brapa sewa penginapan kat sini sebulan? n dgr org ckp asasi sini jadual padat than uni lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sewa penginapan ? sepanjang duduk sini tak kena bayar apa2 pun..diorang tolak dari duit elaun nanti..x padat sngat..sma ja dngan uni lain..ada certain time mmg la busy ckit..normal la..student asasi kan =)

      Delete
  18. salam. btul ke asasi ni mmg xdibiayai oleh mna2 phak? overall duit kna kluar sndiri ke? lgi stu subjek2 kat sna smua diajar dlm bhsa inggeris ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry..x brapa fham soalan tu..duit untuk makan kna sndri la..pastu ada la elaun dari KPT..tak semua dalam BI.campur2.tengok lecturer yg mengajar la jgak..don't worry..lecturer guna BI yg mudah ja :)

      Delete
    2. stu lgi..klau exam paper dlm bm ke bi?

      Delete
  19. Assalam bro, saya lepasan SPM. Bio A-, Chems A-, Add maths B+, Fizik B+ tapi BI C+. Ada chance tak masuk asasi sains hayat kat UNIMAS? apa pandangan bro possibility untuk pointer dan peluang masuk Medic selepas habis asasi? bagaimana kehidupan kat Sarawak, best? Thank you bro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..inshaAllah ada chance..kalau nak ambil medic mmg kna strugle dri sem 1..pointer better 3.5 above.sbab student hayat mmg rmai.skrg nie nak ambil medic unimas kena interview dlu..apa pun score dua-dua sem..hmm..life ok ja..best jgak..smbil2 beljar dpat jgak tengok tmpat org..budaya,bhsa,mkanan diorang..haha

      Delete
    2. Bro, maksud lu kalau nak masuk asasi hayat mesti interview atau lepas habis asasi then to continue with medic must interview?

      Delete
  20. assalam , abang . kalau lepas habis asasi sains fizikal tu nak sambung degree course senibina takde ke ?
    and pasal course apa nak sambung degree tu , kita tak tahu lagi nak sambung ape takpe kan ?
    im in a little bit confuse sama ada nak senibina or engineering . sebab saya nak asasi ,

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..kat unimas takde kos senibina..better kna ada plan kta nak ambil apa untuk degree nanti..tngok balik uni tu ada kos apa untuk degree..mcm kes awak nie matrik pun okay kot..belajar dlu nanti pilih bidang..tak pun awak mnta asasi senibina dkat UIA..hehe

      Delete
  21. salam.. kalau nk msuk asasi unimas ad iv x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..tak de interview pun :)

      Delete
  22. assalam..agak2 result 6A 3B n 5A 4B peluang cerah x kalau apply asasi fizikal..kitorang dua2 letak asasi fizikal unimas 1st choice kat upu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..sorry lambat balas..insyaAllah senang dpat..tmbah2 korang letak first plak..x ramai yg snggup ltak unimas first..haha

      Delete
  23. Salam..nak tanya kalau bt asasi sain hayat nanti degree boleh sambung degree in vet tak?ada tak vet kat sna

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..x da vet la kat unimas..yg ada doktor perubatan and nursing..sori lambat balas :)

      Delete
  24. Salam..nak tanya kalau bt asasi sain hayat nanti degree boleh sambung degree in vet tak?ada tak vet kat sna

    ReplyDelete
  25. Salam.nk tanye... Kalau amek sains fizikal blh jd doc x?

    ReplyDelete
  26. Salam nak tanya. Skrg asasi sains ni ada interview kan? So what is physical science actually?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..setahu sya yg kna interview just pasum ja kot..asasi lain tak kot..physical science nie akan belajar fizik,chem,math..so memang x akan blajar biologi..sains fizikal nak melahirkan lebih ramai engineer bukannya doktor..haha

      Delete
    2. Saya belum lepasan spm.. tapi nak tahu , kalau saya drop bio ., boleh apply tak asasi sains fizikal?

      Delete
  27. nak tya, klu sy ltak asasi fzkal kat 2nd choice dn tme tu upu kmaskini yg trakhir, agak2 dpt msok x.. rsa nysal x ltak 1 st choice.. trasa 100% sy plih unimas sains fzkal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat masuk unimas kalau mmg awk layak..tapi kalau dah uni dekat pilhan pertama mmg nak awak kan..so mmg dpat plhan prtama la..x pa..ada rezeki adalah..rmai ja kwan sya dkat asasi nie ltak asasi unimas pilhan ke 7 n 8 msa isi upu dlu..huhu

      Delete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. Hi...spm dpt 5A (BM..ENG..MATH..SEJ..PM...)...
    Bio C+...Fizik B+..ADD MATH C..chemistry D.. (sedih)..result ni dpt masuk asasi unimas tak..minat sgt with engineering course ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. asasi unimas at least C+ for whole science stream subject including addmath and maths

      Delete
  30. excuse.. dulu awk dpt twran matrik ke?

    ReplyDelete
  31. Blom ada tawaran lg...spm 2013

    ReplyDelete
  32. salam. nk tnya. haritu msa isi UPU, sya pilih asasi sains fizikal, sbb xconfirm dgn result bio msa tu. mmg sgt2 minat medic, so menyesal la sbb x tukar ke asasi sains hayat. nanti kalau diorang offer kat UNIMAS, bleh tak kalau sya tukar asasi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je nak tukar asasi sains fizikal ke sains hayat..ade je kwan yg buat

      Delete
  33. Kalau addmth phy chem B , bio C+ and yg lain lain A . Agaknyaa lepas tak untuk asasi fizikal nii ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut syarat awak lepas..so kalau ada rezeki senang jgak awak nk dpat kos tu

      Delete
  34. kalau 6A 3B tp add math dpt E .Boleh masuk asasi fizikal tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh..syarat untuk masuk asasi add math kena C+ and above..maaf

      Delete
  35. Salam..spm aritu sy dpt 8a,2b stu c; c kimia..sy nk amik asasi sains hayat..tpi syarat minima die c+ kn..sy ltk unimas first choice..sy ad dngr bdk smnnjung sng nk dpt, mslhnye sy dpt c! bkn c+..arghh..ad hrpn lgi x?

    ReplyDelete
  36. assalamualaikum.dekat unimas ada tak degree ekonomi dan sains pengurusan.kalau ada boleh ke student asasi sains fizikal sambung degree tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam...ada..bila student asasi nak mohon degree..korang kna buat 8 pilihan sains n 3 plhan bkan sains..sya pun ada apply degree in ekonomi

      Delete
    2. owh terima kasih.subjek kat asasi ni susah tak?ada tak soalan mcm addmath ke?
      sbb sy tak pandai sgt addmath.hahaha

      Delete
  37. salam,nak tanye..
    saye dpt asasi unimas course sains fizikal..
    tp bleh tak nak tukar sains hayat kat cne nanti...
    trime kaseh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..boleh je nak tukar..atas budi bicara dekan sama

      Delete
  38. assalamualaikum ,,,,huuu i really need help,,alhamdulillah sy dapat UPU asasi sains fizikal di UNIMAS,,,tp dalam masa yang sama sy dapat kolej matrikulasi pulau pinang,,,betul2 confuse sekarang,,,sebab pembelajaran kmpp best sgt sebab lecturer memang caring hal study,,nak tanya pepun boleh,,,,(kata senior),,,hati sy memang nk g unimas tp sy takut ,,lecturer UNIMAS camne erk ??lau tanya banyak2 soalan okay x??um ramai x budak asasi sains fizikal UNIMAS dapat 4flat??kalau biah(suasana) islamik okay x??cth kalau nk ambik pendidikan,engineering di UNIMAS lau dapat below 4.o boleh x??really need help,,,kekonfiusan sekarang :(( oh ye,,lau ambik asasi sains fizikal boleh x sambung software engineering??mohon jawapan segera :) thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..alhamdulillah..sya pun dpat sma mcm awak dulu..kmpp dngan unimas..haha..lecturer smua okay..tnya la bnyak mna pun..x bleh face 2 face melalui emel pun bleh..siap ada mentor lgi stiap student..4 flat ? x da sorang pun msa sem 1..2 org je bdak fizikal dpat dekan..means 3.75 abve..student fizikal susah skit nak score..tak tahu knpa..suasana islamik okay je kat sna..ada bnyak persatuan islamik..ada lecturer ckap.. 2.4 pun dah bleh dpat mechanical engineering..tu la untungnya asasi..tmpat kita dah trjamin..bleh ja ukhti..sya letak jgak software dlam plhan degree..harap smua terjawab..buat pilihan betul2..hehe

      Delete
    2. syukran menjawab soalan sgt2 :) ..insyaALLAH akan mendaftarkan diri 3 jun ni ,,,,ow mecha dah boleh 2.4,,what bout software??2.4 above?? ukhti??okay all-akhh

      Delete
    3. gud luck..software x sure sngat..x ramai rasanya yg mnat software..hehe..bkan ukhti ek ? abaikan..haha

      Delete
  39. assalamualaikum , just satu soalan je..lps asasi kt Unimas boleh tak nk degree kt tmpat lain(Semenanjung) ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..tak boleh..haha..sbab tu kena fikir betul2..kalau bleh pun hnya ipts bleh mntak..think carefully

      Delete
  40. Assalamualaikum. nk tnye..kalo nk buat degree nnti unimas offer course ape eh untuk science hayat?? thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..bnyak la..sains akuatik,tumbuhan,kimia smber,bioteknologi,medic,nursing..ada lagi..cuba search dekat lman web pppu unimas

      Delete
  41. salam.. saya dpt tawaran Asasi Sains Fizikal di UNIMAS..so nak tau kalau dari airport kuching ke Unimas berapa lama eh? and homestay yg paling dekat dengan unimas dekat area mane? agak2 anggaran homestay die berapa ringgit eh? thank you.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..tahniah ! .lbh krg 30 minit je..dekat je..x tahu plak homestay dekat area situ..rasanya dlam borang2 unimas dia ada list senarai htel budget apa kan..msa sya dlu ada diorang bagi..sori x dapat jawab :)

      Delete
  42. Hye , sa cuma nak tanya ni . biar pun blum duduk spm tpi gatal tgan jga menaip nak tahu :3 kalau bak ambl kos sains aktuari . ambl asasi apa yaa ? fizikal ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hyep..xpe..perancangan awal..sori ek..saya x tahu sains aktuari tu mcm mna..pernah dengar ja :)

      Delete
  43. Salam, Let say u dah belajar kat unikl Micet almost 1 sem in diploma under SPC programme from MARA and at the same time u got UPU in foundation physical science uniMAS. So u'll continue study in Unikl or change to UniMas? I need ur opinion, thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. perbezaan yg sngat besar..ipta n ipts..mara n ptptn..if awak stay unikl mara akan tanggung kan..kalau degree pun ada pinjaman mara..kalau unimas masa asasi je ada elaun..degree maybe ptptn..kalau awak score asasi mybe bleh apply biasiswa..unikl bnyak hands on..unimas nie bnyak teori..kalau awak nak tahu..sya pun brmnat nak masuk unikl..ntah la..cikgu2 ckap skrg nie unikl bagus..sng dpat keja..so sekarang nie awak ja yg bleh decide..awak pun dah lama jadi anak mara kan..hehe.. so gud luck !

      Delete
  44. Bro Assalamualaikum, saya dapat tawaran dip kejuruteraan makenikal di poly ibrahim sultan pasir gudang johor dalam masa yang sama saya juga dapat offer uniten bidang yang sama...kalau bro jadi saya bro pilih yang mana..? reason? and apa beza eek antara asasi sains fizikal dengan dip kejuruteraan makenikal ( selain dari dip and asasi ) ..beza yang lainnya...pening r bro tak tau mana satu nak pilih....??

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..susah nie..uniten pun bagus..tapi rasanya poly..tak mampu sya uniten..mahal kot..hehe..bncg dengan family..tnya pendapat diorang sama k..
      asasi sains fizikal nie umum..so dia tak fokus mana2 bdg lagi..bila degree baru pegi ke 1 bdang..dip tu dah mmg tumpu dekat bidang tu..so dip beljar mmg untk jadi engineer mekanikal ja la..istikharah :)

      Delete
  45. Hello....nak tyk ni...sy kena asasi fizikal...ssah tak??

    ReplyDelete
  46. ramai x perempuan masok sains fizikal?kekonfusan melanda...

    ReplyDelete
  47. kalo boleh tau nnty kalo da sambung degree ambik ptptn pulak eh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yupp...msk degree pki ptptn

      Delete
    2. Alhamdulillah, anak lelaki untie Lin dah menjadi warga asasi fizikal UNIMAS. Alhamdulillah, group usrah bagus, persekitaran bagus, masa orientasi pun bagus, lecturer baik begitu juga senior2.

      Delete
  48. Assalamualaikum..boleh tau mcm mane wifi kat sane?laju x? line broadband ape yg laju??tq.

    ReplyDelete
  49. klo contoh..na amik degree automotive engineering kt u lain,unimas boleh consider tak tuk lepaskan plajar uh tak selepas abis asasi..sbb unimas takde automotive engineering..

    ReplyDelete
  50. Nk smbung degree diorang pilih berdasarkn pointer atau kita sndiri yang pilih jurusan yg kita mnat ? Tq

    ReplyDelete
  51. degree computer networking unimas ok x?

    ReplyDelete
  52. Alhamdulillah, anak lelaki untie Lin dah menjadi warga asasi fizikal UNIMAS. Alhamdulillah, group usrah bagus, persekitaran bagus, masa orientasi pun bagus, lecturer baik begitu juga senior2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah auntie..harap anak lelaki auntie berjaya dunia dan akhirat

      Delete
    2. Alhamdulillah auntie..harap anak lelaki auntie berjaya dunia dan akhirat

      Delete
  53. Oh ya, subjek English tu MUET ker ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. subjek english tu lebih kurg preparation untuk MUET..lagi satu kalau dah ambil english .nanti time degree tak perlu ambil PREP(xsure panggil apa) dah

      Delete
  54. second sem wajib tukar roomate ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak wajib..stay je dengan roomate first sem

      Delete
  55. Kalau ambil sains hayat course apa ditawarkan? Ramai ke pelajar ambilan sains hayat? Mana yg lebih byk peluang pekerjaan s hayat or s fizikal? Sorry byk tanye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai student hayat..lecturer pernah cakp..risau sikit dengan student hayat..studnt ramai tapi kos utk degree xbnyak..tapi ikut rezeki..mana bnyak pluang ? of course aku akn kata fizikal . haha

      Delete
  56. salam . saya berminat nak ambil sains fizikal tpi saya tak minat subjek kimia . saya lebih minat fizik . susah tak subjek kimia dia ? kalau tak perform kimia tpi subjek lain okay time amik asasi ni macam mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah minat tu akan berubah..dulu sya mnat biologi..tapi skrg dah mnat fizik bila masuk asasi..kimia kena study lebih la..sya dua2 sem masa asasi dapt c+ je..haha

      Delete
  57. Salam, kalau sy ambik asasi sains fizikal dkt unimas. Nanti degree smbng aviation management dkt unikl boleh kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..maaf lambat..boleh rasanya..saya pun student unikl sekarang..tak smbung dekat unimas

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  58. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  59. Assalam,tq for yr information mbntu sgt2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..welcome..sharing is caring..hehe

      Delete
  60. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  61. salam saya dapat 5A 5B :( saya nak ambik sains hayat kat unimas kalo boleh. lepas asasi kalo dapat 4flat ad peluang x nk smbung oversea?

    ReplyDelete
  62. salam, recently i got 5A 2B and 1C+ which is Bio A, Chem B+, Fzk B and C+ for addmath. can I still be offered to unimas? im a bit afraid cz of my addmath. help meeeee

    ReplyDelete
  63. Anonymous said...
    salam. kalau sy dapat
    fiz B+ bio B kim B addmath B
    overall sy 3A 3B+ 3B
    boleh x sy dapat asasi sains fizikal

    ReplyDelete
  64. Assalamualaikum. Sya lepasan SPM. sya dpat 1A+(agama islam), 3A(BM,MATHS,SEJARAH), 1A-(BI), 2B(BIOLOGY,PHYSICS), 1C+(CHEMISTRY), 1C(ADDITIONAL MATHEMATICS). Agak2 sya dpat tak sains hayat kat unimas? Sbb sya mix, chinese muslim. So, thats mean im not bumiputera. Masih dpt ke ambil course sains hayat kat unimas? Mohon penjelasan pls.

    ReplyDelete
  65. Salam bang , saye dapat A+ m3 , B Addmaths,fiz,bio , C+ chemistry hmm.. over all
    saya dapat 1A+ 1A 2A- 1B+ 3B 1C+
    agak2 boleh dapat tak ? .. n ade tk kawan akak yg result mcm ni dpt Asasi .. hmm serious sye rsa sedih skit mcm xde harapan nk smbung asasi ,,

    ReplyDelete
  66. biologi saya B .Adakah saya layak memohon course sains hayat di UM ?

    ReplyDelete
  67. assamualaikum..
    BIO diperlukan tak untuk mintak course sains fizikal

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ambik asasi sanis fizikal kat UIAM agak2 ok tak ??
      mohon pecerahan...
      terima ksih

      Delete
  68. Assalamualaikum,Saya lepasan SPM.Result 2A 2A- 3B+ 3B 1C+. A ialah Pen.Syariah & Matematik . A- ialah B.Melayu & Sejarah. B+ ialah B.Inggeris, Pen.Quran & Biologi. B ialah B.Arab, Fizik & Kimia. Saya Selalu dapat D untuk Bio & Kim.Disebabkan saya mendapat pertolongan kawan untuk soalan objektif ABC dalam SPM.Tak Sangka saya dapat B.Saya target untuk lulus D sahaja.Saya tak suka BIO.Ada Chance ke saya masuk asasi atau matriks untuk study semula kimia yang saya tidak faham semasa Ting 4 & 5 kalau saya ambil bidang sains fizikal.Saya tak akan ambil Bio sebab susah.

    ReplyDelete
  69. Salam ..SPM sy dpt 1A 4A- 2B+ 3B 1D...ada cankah masuk asasi sain fizik ..1D tu bio

    ReplyDelete
  70. Asalamualaikum.. Nk tnya..lpas da abis asasi kan..kewangan tk d tanggung lagi ea..maksudnya..elaun macm it asasi..

    ReplyDelete
  71. Assalamualaikum, nk tnya kalau sy ambik asasi sains fizikal di unimas ap course utk degree yg sesuai kalau sya berminat mnjadi guru or something yg ad kna mengena dngn maths and kt unimas nie ada budak master tak. kalau sya nk smbung master di ipta lain bleh tak?

    ReplyDelete
  72. Assalamualaikum..menarik penulisan Mr.pdot. Saya budak lepasan SPM 2014 dan masih lagi buntu dalam memilih bidang pengajian ni. ramai org cakap ikut minat.masalahnya, saya sendiri taktau apa yg saya minat. tapi subjek yang saya minat bio and chemist la. Fizik tu so so ja. mungkin Mr.pdot boleh bantu dengan memberi sedikit pandangan dan pendapat? thankyouu.

    ReplyDelete
  73. Salam Jejaka Simple.
    Skarang masih di Unimas ker? Ambil jurusan apa ya.
    Lagi 1bulan anak untie Lin akan complete sem 2 Fizikal.
    boleh bagi nasihat dan tunjuk ajar utk smbung degree

    ReplyDelete
  74. Assalamualaikum..kalau SPM tak ambik subjek Biologi tapi ambik Teknologi Kejuruteraan dan Lukisan Kejuruteraan ..boleh ke masuk asasi sains fizikal Unimas?result saya 7A3B(SPM2014)..saya bekas pelajar SBP aliran sains teknikal..boleh ke?ada tak sapa2 sama asasi dgn awak yg tak ambik subjek Biologi time SPM..?

    ReplyDelete
  75. lepas asasi sains hayat boleh ambil pndidikan ka

    ReplyDelete
  76. salam.. saya dapat asasi sains fizikal di unimas..saya nak tnya kalau ambik asasi kat sini waktu degree kna ambik kat situ jgak ka..kalau x dak kos yg kita minat amd kita nk tukaq uni...boleh ke tak..mohon penjelasan

    ReplyDelete
  77. Assalamualaikum. .alhamdulillah saya baru je je check upu n dpt asasi sns hayat di unimas.Saya nak smbung degree dlm medic.Agak2 cerah x pluang saya utk ambik medic lps tamat asasi sns hayat d unimas?

    ReplyDelete
  78. assalamualaikum and hey :) i just read ure blog just now it was really awesome. act i baru je dapat offer masuk unimas for this year dalam course asasi sanis fizikal. and this course mostly guy yang ambek kan. so u rasa perempuan bole bawak tak course ni? i hope u can help me find my solution :)

    ReplyDelete
  79. Assaamualaikum . nak tanya kalau dapat asasi sains fizikal kat unimas tapi nak tukar asasi sains hayat . boleh tak ?

    ReplyDelete
  80. halo, sy nak tny skit....saya dpt asasi sains fizikal di unimas tapi saya tengok takda degree utk geologi utk lepasan asasi unimas sooo, blehka sy apply kat u lain or sy mnta tukar kat ums???? plz...urgent...

    ReplyDelete
  81. salam sye dpat asasi sains fizikal di unimas . sye nak taw procedure untk kluar dri unimas lpas asasi ? susa tak nak kluar ? pluang untk kluar cerah tak ? hehe parents tak mmpu nk tgung lah klau stahun untuk asasi boleh lah . tlg please hahaha blas desperate sgt dah ni .

    ReplyDelete
  82. kalau fizik masa kat spm dulu dpt c+,boleh tak ambik asasi sains fizikal??

    ReplyDelete
  83. Kalau subjek sains saya smua C+ kecuali fizik. Ada chance ke nak masuk unimas?

    ReplyDelete
  84. Kalau subjek sains saya smua C+ kecuali fizik. Ada chance ke nak masuk unimas?

    ReplyDelete
  85. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  86. assalamualaikum , saya nak jadi lecturer . patut saya ambil sains hayat atau sains fiikal ?

    ReplyDelete
  87. Asalamualaikum brother..saya saya dpt tawaran asasi sains fizikal di unimas..nk tanye..silibus fizik tu susah x? Saya sebenarnyer minat medik dan apply kt unimas tp x de rezeki. Kira2 dlm fizik and math dia Ok x? Saya takut skit nombor2 nih ..pls balas ye. Terima kasih

    ReplyDelete
  88. Nty bila smbung degree kt unimas lepas asasi,,ad biasiswa x????

    ReplyDelete
  89. Assalamualaikum,kalau ambik sains fizikal dkt unimas ,boleh ke smbung senibina?

    ReplyDelete
  90. saya dapat A math, B add math, bi fizik bio dan kimia (C+), pilihan pertama asasi fizikal unimas..bro boleh dapat ke?

    ReplyDelete
  91. nak tnya kalau sy ambik asasi sains hayat dkt unimas, ada tak peluang sy untuk smbung course degree dlm bidang pendidikan (jadi cikgu) for mathematics/chemistry ?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Perbezaan Kejuruteraan dan Teknologi Kejuruteraan

ibu bapa yang mengongkong anak-anak ?