Perbezaan Kejuruteraan dan Teknologi Kejuruteraan


Pure engineering or engineering technology ?
   So far benda ni asyik bermain dekat otak aku..bila ditawarkan dua kos yang hampir sama iaitu engineering tapi perbezaan dia hanya word technology..pening dibuatnya..hasil daripada MR.GOOGLE

Perbezaan Kejuruteraan dan Teknologi Kejuruteraan
1)Teknologi Kejuruteraan tak boleh digelar ENGINEER
Mesti ramai yang baru dapat kos tu tengah cuak.."aku nak jadi engineer la..xkan x boleh..penat je aku belajar selama ni" Relaks la..Setakat ni kat Malaysia la , graduan teknologi kejuruteraan still dipanggil Engineer..chill la..kita teknologi kejuruteraan akan dikenali sebagai "TECHNOLOGIST"..style apa nama tu..haha

2)Perbezaan dari segi silibus pembelajaran
Untuk teknologi kejuruteraan 60% markah adalah dari amali dan 40% lagi adalah teori. Berbeza pula dengan Kejuruteraan yang memperuntukkan 50% bagi kedua-dua amali dan teori.sometimes dia akan ikut universiti masing-masing

3)Tahap pembelajaran yang sukar
Of course la Kejuruteraan akan lebih susah daripada teknologi kejuruteraan..ni andaian aku la..sebab teknologi kejuruteraan lebih banyak hands on.

4)graduan teknologi kejuruteraan tak boleh dapat title Ir
sebab apa tak boleh dapat title Ir ? sebabnya mudah..graduan teknologi kejuruteraan tak diiktiraf oleh Board of Engineer Malaysia (BEM)..So kalau korang nak title Ir tu better korang check dulu whether kos korang tu diiktiraf BEM or not

nota kaki

Jurutera menggunakan pengetahuan saintifik yang dibangunkan oleh para saintis dalam perancangan, mereka bentuk dan membina alat-alat teknikal dan sistem. Jurutera pemaju inovasi teknologi.

Teknologi kejuruteraan bekerja rapat dengan jurutera dalam menyelaraskan orang, bahan, dan jentera untuk mencapai matlamat khusus projek tertentu.

Ahli teknologi kejuruteraan sering bertanggungjawab bagi reka bentuk dan pembangunan.

Lantaran itu, bidang pendidikan kejuruteraan dan bidang teknologi kejuruteraan, tidak akan membawa perbezaan taraf, ia cuma membezakan jenis kerja


 


Comments

  1. dulu time sekolah belajar teknologi kejuruteraan best!! tp rezeki xde dlm bidang tu.. all da best

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks..all da best 4 u too no matter what u be :)

      Delete
  2. Boleh ke masa dip kita ambil engineering technology but bila degree just amik pure engineering?

    ReplyDelete
  3. Boleh ke masa dip kita ambil engineering technology but bila degree just amik pure engineering?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bley je...tp maybe xdpt bnyk transfer kredit....

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  4. Takya pikir banya amek je mana yg korang minat in the end kalau nk keje engineer, amek salah satu course pon bole.
    Degree korang tak effect sgt ngan skop keje nanti.
    Ni komen dari bekas enginaya k.hahaha.
    Dan ko jgn pelik nanti bila ape yg ko belajar satu hape pon tak pakai waktu ko bekeje

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. Takya pikir banya amek je mana yg korang minat in the end kalau nk keje engineer, amek salah satu course pon bole.
    Degree korang tak effect sgt ngan skop keje nanti.
    Ni komen dari bekas enginaya k.hahaha.
    Dan ko jgn pelik nanti bila ape yg ko belajar satu hape pon tak pakai waktu ko bekeje

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade efect sbb bnyk lg company nk hire graduate engineer sedangkan teknologi kejuruteraan x dpt reg as graduate enginer... apepon skrg ade MBOT..even masih baru tp insyaAllah going beter for teknologi kejuruteraan.

      Delete
    2. ade efect sbb bnyk lg company nk hire graduate engineer sedangkan teknologi kejuruteraan x dpt reg as graduate enginer... apepon skrg ade MBOT..even masih baru tp insyaAllah going beter for teknologi kejuruteraan.

      Delete
  6. Uni mane yg menawarkn teknologi kejuruteraan ye? Saya cari info tu tp xjumpa jumpa lak di internet ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ipta yg menawarkan tek. kej. cuma ada 2 je... Masih bru lg ke jurusan tu?

      Delete
  7. industri, swasta mungkin peluang cerah bagi lulusan teknologi kejuruteraan, tapi untuk perkhidmatan kerajaan, agak sempit kalau nak pengkhususan bidang. satu-satunya skim yang ada adalah pegawai pengajar latihan vokasional skim bersepadu DV 19/29/41. Itu pun gaji jauh beza rendah rm 300 dari lulusan kejuruteraan DV 41, rm 180 untuk DV 29.

    http://www.spa.gov.my/web/guest/deskripsi-tugas/ijazah/1073


    Kalau nak skim ijazah sarjana umum , tak ada masalah, cuma gaji di puratakan dengan bidang lain. Rugi sikit asalkan dapat kerja kerajaan.

    ReplyDelete
  8. Tumpang tanya...Diploma Teknologi Binaan (Sivil dan Struktur) di ilp boleh ke ambik kos pure engineering masa ambik degree nanti?

    ReplyDelete
  9. Tumpang tanya...Diploma Teknologi Binaan (Sivil dan Struktur) di ilp boleh ke ambik kos pure engineering masa ambik degree nanti?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

#part 1 : Asasi Sains Fizikal UNIMAS

ibu bapa yang mengongkong anak-anak ?