Tetamu

Thursday, 26 September 2013

tips menghadapi spm

 assalamualaikum 
tetiba terasa nak bagi sedikit tips buat adik-adik yang bakal menduduki spm tahun ni..abang lepasan spm 2012...so tahun lepas ja la..even result tak da la gempak pun..mungkin kesalahan abang masa spm dulu dapat dibaiki oleh adik-adik..jangan menyesal kemudian hari macam abang ni ye  :)

tips-tips berjaya dalam spm

  • dekatkan diri dengan Allah
  • jaga adab dengan parents korang
  • hormat cikgu dan kawan
tiga atas ni korang jaga sampai mati..bukan sebab nak exam je..kadang-kadang benda simple ni lah yang kita selalu lupa kan

          tips study
  • please study awal..jangan last minute..insya Allah korang akan menyesal bila study last minute
  • faham betul-betul something tu..jangan menghafal je keja korang
  • banyak buat latihan..yang ni penting..take a note
  • jangan over confidence 
  • latihan yang cikgu bagi at least try buat sendiri..jangan meniru orang lain..percaya lah korang tak akan study balik benda yang korang tiru tu (aku la tu)  hehe
  • jangan study lama-lama ! tapi make sure selalu korang study
  • focus masa cikgu mengajar
  • faham betul-betul apa yang diajar dekat sekolah..jangan tangguh benda yang tak faham sampai dekat nak exam baru nak faham..korang faham tak ? haha

banyak lagi tips sebenarnya...tapi tips yang atas ni la abang jarang buat masa spm dulu..sekarang abang sedar semua benda tu amat penting..lagi pun kalau bagi banyak tips pun tak semua kita akan ikut kan ? haha..faham sangat laa

                                     

Study smart
Not
Study hard



# lupakan result trial..just do the best in ur real spm exam


1 comment:

Powered by Blogger.
Instagram