7 keajaiban dunia bawah air


1. Belize Barrier Reef, iaitu rangkaian pulau karang terbesar kedua setelah Great Barrier Reef di Australia, terletak di Belize, iaitu negara jajahan Inggeris yang terletak di Maerika Tengah.


2. Deep Sea Vents, dikenali juga sebagai “black smoker” atau perokok hitam, iaitu aktiviti pengeluaran gas dan air panas ke permukaan bumi kerana kegiatan vulkanik.


3. Kepulauan Galapagos, iaitu sebuah kepulauan yang terdiri dari 13 pulau berapi dan bebatuan yang terletak di samudera Pasifik sekitar 1000 km sebelah barat Amerika Selatan. Galapagos merupakan salah satu daerah gunung berapi teraktif di dunia. Galapagos juga terkenal kerana jumlah species binatang dan tumbuhan yang besar dan pernah dijadikan objek penelitian oleh Charles Darwin yang menemukan teori seleksi alam.


4. Great Barrier Reef, seperti yang pernah diceritakan di 7 Keajaiban dunia Alam, great barrier Reef adalah untaian kepulauan karang terbesar di Perairan Australia.5. Danau Baikal, adalah danau terdalam dan tertua di dunia, dan memiliki kandungan air tawar terbanyak di bumi. Danau ini terletak di selatan Siberia Rusia


6. Northern Red Sea, iaitu laut yang membatasi benua Afrika dan Asia, dan termasuk laut dengan tingkat kadar garam tertinggi di dunia.


7. Palau, iaitu sebuah negara kepulauan di Samudera pasifik
Republik Palau (juga dieja sebagai Belau) adalah sebuah negara kepulauan di Samudera Pasifik, 200 km sebelah utara Papua Barat, 255 km sebelah timur Maluku Utara, 500 km sebelah timur Sulawesi Utara dan 500 km sebelah timur Filipina. Negara ini merdeka pada tahun 1994 dari Wilayah Perwalian Kepulauan Pasifik yang diperintah Amerika Syarikat. Palau terdiri dari 8 pulau utama dan sedikitnya 250 pulau kecil

Comments

  1. hai bro.. salam kenal... nice entri.. aku suke... aku suke tgok gambar2 pemandangan ... :) btw, sudi2 la lwat blog aku lak ye.. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

#part 1 : Asasi Sains Fizikal UNIMAS

Perbezaan Kejuruteraan dan Teknologi Kejuruteraan

ibu bapa yang mengongkong anak-anak ?